Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frida Kinhult förbereder sig för ett magiskt British Open. Arkivbild.

Tonårsligan tar sats mot ljus framtid

Tio svenskor är tangerat rekord för en majortävling i golf. Tonåringarna Linn Grant och Frida Kinhult visade att den blågula framtiden är ljus när de kvalade in till British Open.

Bara en gång tidigare – också det i British Open och även då på Royal Lytham St Annes – har lika många svenskor spelat en majortävling i golf.

Det var 2009.

Nu blåser ny medvind in över svensk golf.

På den engelska västkusten kommer den från Atlanten och träffar symboliskt Linn Grant och Frida Kinhult i ryggen där de förbereder sig på drivingrangen. Över dem fladdrar den blågula flaggan, stoltare än på nio år.

Grant, 19, och Kinhult, 18, bildar tillsammans med Julia Engström, 17, en svensk tonårsliga i en av världens största tävlingar.

- Man inspireras och drivs av varandra. Vi har haft det här "vi mot världen". Vi jobbar med varandra i stället för mot varandra. Vi vet att vi är på ungefär på samma nivå allihop och känner "kan hon så kan jag", säger Kinhult.

En syskonfajt

Frida gör, precis som storebror Marcus gjorde för några veckor sedan, sin majordebut i British Open.

- Det blir nåt utöver det vanliga med allt runt omkring. Jag har varit rätt uppe i mitt i dag så jag har inte sett vilka som är här men jag har ju en anmälningslista. Det är coolt. Det blir kul att mäta sig med de största proffsen. De får väl ta mig som ett smågli som glider runt här. Jag är amatör så jag tar ju inga pengar från dem, säger hon.

Målsättningen?

Att slå Marcus 61-plats från Carnoustie.

- Det är alltid en syskonfajt så en bättre placering än honom skulle vara kul, säger 18-åringen.

Starkt psyke

Linn Grant gör sin andra major.

Hon vann kvaltävlingen till US Open tidigare i år och upprepade bedriften på måndagen när hon gick 18-hålsrundan tio slag under banans par – två tecken på att hon talar sanning när hon beskriver sina största styrkor som golfspelare:

- Mitt huvud och min inställning. Jag taggar till när jag behöver och tror att det mesta är möjligt. Jag tycker om tävling och presterar oftast bra när jag måste, säger hon.