Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Zion Williamson med sin trasiga sko.

Trasig basketsko sänkte Nike

Baskettalangen Zion Williamsons trasiga sko fick sportskoföretaget Nikes aktie att falla. Dessutom blossade en debatt upp i USA kring collegebasketen.

Zion Williamson jämförs med NBA-stjärnan LeBron James och väntas bli vald först i NBA-draften i sommar. En halv minut in i den viktiga collegematchen mellan Duke University och North Carolina, som sågs på plats av den förre presidenten Barack Obama och filmregissören Spike Lee, hände det oväntade.

Duke-forwarden Williamson halkade till och föll till golvet med smärtor i sitt högra knä. Han tittade sedan undrande på sin vänstra sko där sulan delvis lossnat. Williamson kunde inte spela vidare och efter matchen, som topplaget Duke förlorade med 72–88, sades det att han fått en lättare knäskada som håller honom borta i ett par veckor.

Negativa kommentarer

Nike skickade krya på dig-hälsningar till honom och lovade att utreda vad som kan ha hänt med skon, skriver Reuters.

Det hjälpte inte företagets aktie som dagen efter föll med en procent. Och enligt ett analysföretag för sociala medier fick Nike stora mängder negativa kommentarer efter skoincidenten.

Inte amatör länge till

Förutom att väcka förvåning över att en basketsko går sönder så lätt, startade händelsen en debatt i USA om collegebasketen där spelarna är amatörer och inte tjänar en dollar medan deras universitetslag drar in stora pengar på sponsringskontrakten med sportartikelsföretagen som förser lagen med skor och annan utrustning.

I USA är det sedan 2006 också förbjudet för spelare att gå direkt från high school till NBA, skriver New York Times. 18-årige Zion Williamson, som hade platsat i NBA redan nu, måste vänta ett tag till innan han får tjäna pengar på sin sport. Men sannolikt inte så länge till. 18 åringen, som är 2,01 meter lång och väger 129 kilo, väntas gå som nummer ett i NBA-draften i juni och då lär sponsorerna stå i kö för att skriva kontrakt med honom.