Philip Holm. Arkivbild.
Philip Holm. Arkivbild.

Tre Kronor-kaptenens tuffa program

Tre Kronors lagkapten Philip Holm har bråda dagar – ja, nästan orimligt tuffa. På sju dagar kan han få spela fem matcher i landslag och klubblag.

ANNONS
|

Det täta schemat gjorde att han på fredagen för första gången fick träna med sitt lag under landslagssamlingen i hemmaturneringen i Stockholm.

Holm spelade match med sitt Torpedo Niznij Novgorod i tisdags kväll i Kazan, på västra sidan av Uralbergen som är gränsen till Asien.

Klockan fem i onsdags morse klev han upp och flög till Stockholm, men hann inte till landslagsträningen. Han spelade 22 minuter – mest av alla i Tre Kronor – mot Tjeckien i torsdags, på lördagen väntar Ryssland och på söndag Finland.

Sedan är det avfärd tillbaka mot Uralbergen där Torpedo spelar borta mot Avtomobilist från Jekaterinburg på måndag.

ANNONS

Andra gången

Svettigt värre. Men faktum är att Philip Holm gjort exakt samma program tidigare under landslagssäsongen.

TT: Hur mådde du efter det?

- Jo, det är klart att matcher alltid tar på krafterna, det kan vara rätt tungt. Men man tränar hela sommaren och under säsong för att kunna vara redo och spela hela tiden, säger 27-åringen som är poängbäste back i slutspelsjagande Torpedo med 25 poäng (6+19) på 57 matcher och snittar uppemot 22 minuter i istid.

Förbundskapten Rikard Grönborg har varit kritisk mot att KHL och några andra ligor lägger matcher under veckor som egentligen ska vara helt matchlediga för landslagen. Eftersom han tagit ut åtta backar, och spelar med sex stycken per match, finns en chans att Holm får vila mot Finland.

"Majestätisk"

Men det är inte säkert, utan beror på skador och resultat. Holm är ju dessutom lagkapten.

- Det är en väldigt bärande spelare för oss. Jag tycker han är lite majestätisk i sitt sätt att spela och även när man ställer frågor mot gruppen så tar han ansvar där, säger Grönborg.

ANNONS

Sverige gjorde en blek insats i 2–5-förlusten mot Tjeckien och måste höja sig ordentligt mot Ryssland.

- Det kändes som vi hade mycket vilja och bra go’ i laget, men ibland blev det att vi ville för mycket. Vi måste läsa situationerna bättre och spela enklare. Ryssarna spelar alltid med mycket snurr i anfallszon och gillar att jobba med instick till spelare framför mål, så det gäller för oss att vara starka i försvarszon, säger Holm.

Philip Holm, som gjort flera säsonger i Djurgården, fick sitt stora lyft i Växjö för två år sedan. Han slog sig in i det NHL-späckade Tre Kronor som tog VM-guld 2017. Målet är att göra samma resa i år och någon återkomst till SHL ser inte ut att vara nära förestående.

- Drömmen är väl alltid NHL och jag känner lite revanschlusta från förra säsongen att det bara blev ett år där. Annars är jag nog inställd på att vara kvar i Ryssland. Men jag stänger inga dörrar, säger Holm som gjorde en NHL-match med Vancouver i fjol men i övrigt spelade i farmarligan AHL.

ANNONS
TT

Fakta: Beijer Hockey Games

Spelade matcher: Tjeckien–Sverige 5–2, Ryssland–Finland 3–2, efter straffar.

Lördag: Finland–Tjeckien (12.00), Sverige–Ryssland (15.30).

Söndag: Ryssland–Tjeckien (12.00), Sverige–Finland (15.30).

ANNONS