Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jacob Markströms firande i tvillingarna Daniel och Henrik Sedins farväl från Vancouver i våras. Nu laddar Markström och klubben om, utan "Sedinarna". Arkivbild

Tror på Vancouver – trots Sedinarnas avsked

Finns det en framtid för Vancouver efter att supertvillingarna Henrik och Daniel Sedin lagt skridskorna på hyllan? Det tror Jacob Markström.

För första gången sedan 1999 ska Vancouver inleda en NHL-säsong utan Henrik och Daniel Sedin i laget. De svenska stjärnorna – som bland mycket annat är tidernas enda tvillingpar som tagit hem NHL:s poängliga, Henrik 2009–2010 och Daniel säsongen därpå – hade skämt bort Vancouvers hockeypublik i nästan två decennier när de den 2 april meddelade att den då pågående säsongen var deras sista.

- Det de har gjort är oerhört stort både för svensk hockey och för hockeyn i Vancouver, och det de har bidragit med där borta är fantastiskt, säger den förre Brynäsmålvakten.

Svensk förstärkning

Markström är övertygad om att det finns ett liv för Vancouver även efter Sedinarna. Fler svenskar är ju, om inte annat, på ingång.

- Vi har många unga och intressanta spelare som kommer upp – och nu med Elias Pettersson (19, Växjö) och Jonathan Dahlén (20, Timrå) också, så det ska bli roligt.

Pettersson tog en plats i truppen, Dahlén inleder säsongen i AHL-laget Utica.

TT: Det finns mycket plats för andra att ta.

- Det är så man måste tänka. När någon slutar öppnas det en lucka. Det kommer att finnas istider och powerplaytid som de har spelat som ska fyllas ut, poäng som ska göras. Det är luckor, men jag tror och tycker att vi har väldigt många som är redo att ta ett till steg att spela mer och producera mer.

Konkurrerar med Nilsson

Kanske är 28-åringen – som tog VM-guld 2013 – själv en bärande del i det nya Vancouver, som laddar om efter att ha missat slutspel tre år i rad. Förra säsongen blev ett rejält lyft för honom. Efter att tidigare som mest stått 33 matcher i en grundserie gjorde Markström i sin åttonde NHL-säsong – varav de senaste 4,5 i Vancouver – 60 matcher.

- Den tid jag har lagt ner, det är det som har gjort att jag är där jag är i dag, säger han.

- Jag känner fortfarande att jag kan utvecklas otroligt mycket. Det är en utmaning som jag ser fram emot.

Han konkurrerar med jämngamla dito svensken Anders Nilsson.

- Det är fantastiskt kul. Vi sporrar och hjälper varandra så mycket vi kan. På isen är det tävling, vid sidan om är det mer avslappnat – vi bollar idéer och tankar. Man kan prata om föregående match eller matchen som kommer. Vi kommer väldigt bra överens.