Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Moderaternas Anna König Jerlmyr tillsammans med Miljöpartiets Daniel Helldén vid fredagens pressträff i samband med att Miljöpartiet säger ja till att styra Stockholms stad tillsammans med Alliansen.

Trots bakslag – SOK vägrar ge upp OS-dröm

Den tillträdande grönblå majoriteten i Stockholms stad säger nej till ett OS i staden 2026. SOK ger dock inte upp:

Enligt Moderaternas Anna König Jerlmyr finns det ingen politisk majoritet i stadshuset för att arrangera ett OS 2026.

- Det saknas tydliga underlag för ett vinter-OS just nu, men alla vill ha i framtiden så frågan är när, säger König Jerlmyr.

- Vi stänger inte dörren för att arrangera OS, men vi kan inte göra bedömningen att man kan stå som värd 2026, säger Karin Ernlund (C) vid en gemensam presskonferens med Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet i Stockholms stadshus.

- Utgångspunkten för alla våra partier har varit att säkerställa att ett OS inte ska bekostas av skattebetalarnas medel, säger Ernlund.

Inget ekonomiskt krav

Sveriges olympiska kommitté, SOK, låter sig dock inte nedslås. Enligt Richard Brisius ingår inga skattepengar i budgeten och han pekar på att de ekonomiska förutsättningarna för OS och Paralympics förändrats dramatiskt.

- Vi hörde att de uppfattar att de saknar underlag. Vi vill ha en dialog med politikerna och informera om allt det nya som adresserar de frågor som de har, säger Brisius till TT.

Den svenska kandidaturens budget är på 13 miljarder kronor. Av dessa bidrar Internationella olympiska kommittén (IOK) med cirka 9 miljarder. De återstående 4 miljarderna är tänkt att finansieras privat. En statlig kostnad kan det dock bli för säkerheten kring OS-arrangemanget.

"Försiktigt positiv"

Det saknas fortfarande ett tydligt politiskt stöd för OS i Sverige.

Idrottsminister Annika Strandhäll (S) sade nyligen till TT att hon är försiktigt positiv, men att hon vill nå samsyn över blockgränserna. Moderaternas idrottspolitiska talesperson Saila Quicklund sade att förutsättningarna för ett OS i Sverige "aldrig varit bättre" än nu, men att bland annat ansvaret om skattebetalarnas pengar måste vägas in innan partiet kunde ta ställning.

Senast den 12 april måste Stockholm lämna in en slutgiltig, fullständig OS-ansökan. Den 23 juni beslutar IOK vem som får arrangera OS 2026. Det finns tre kandidater, förutom Stockholm är det Calgary och Milano tillsammans med Cortina d'Ampezzo.