Niklas Edin ska förhoppningsvis vara kvitt sina ryggbesvär och satsar på ett nytt VM-guld. Arkivbild.
Niklas Edin ska förhoppningsvis vara kvitt sina ryggbesvär och satsar på ett nytt VM-guld. Arkivbild.

Trots minskat stöd – Edin satsar mot OS

Minskat ekonomiskt stöd från SOK. Trots det satsar Niklas Edin vidare – först mot VM i helgen och sedan mot OS om tre år.

ANNONS
|

Tolv matcher på sex dagar – och sedan slutspel. Vägen mot en ny final i curling-VM, som inleds natten till söndag i Kanada, kommer att präglas av ett extremt tufft spelschema för Lag Edin.

Teamets skipper slår fast att målet givetvis är att försvara världsmästartiteln från i fjol – men ser trots det inte sitt lag som någon favorit.

- Målet måste vara guld eftersom vi är regerande mästare. Det är målet, men det kommer att bli tufft. Vi har inte fått till några topprestationer på sista tiden, säger Niklas Edin på telefon från Calgary.

ANNONS

Laget missade guldet i EM i höstas och har inte vunnit några turneringar på den prestigefyllda kanadensiska grand slam-touren under säsongen.

- Det är en lite mindre chans i år jämfört med tidigare, om man jämför med OS då vi kom dit formtoppade. Nu kommer det vara betydligt jämnare och hårdare konkurrens.

Kunde inte träna på månader

Edin lyfter fram Skottland, Schweiz, USA och framför allt värdnationen Kanada som de största hoten om medaljerna.

- Kanada har varit det bästa laget i världen det sista året. Nu spelar de på hemmaplan och kommer ha publikens stöd. De har ingen lång resa bakom sig, ingen jetlag, medan vi vaknar klockan 4 på morgonen.

- De är ganska klara favoriter. På papperet i alla fall.

ANNONS

Niklas Edin har länge i sin karriär brottats med problem med sin rygg. Något som blev värre i samband med EM i slutet på förra året där Sverige tog en silvermedalj.

- Jag fick ett nytt diskbråck efter EM, i december, och efter det var det ingen träning alls fram till februari. Det är först nu som jag har kommit tillbaka. Jag är långt ifrån min toppform men jag är glad att jag har kunnat köra på för fullt de sista veckorna.

TT: Ryggen ska inte kunna orsaka några problem under mästerskapet?

- Det är nog för tidigt att ropa hej än så länge. Det är en tio dagar lång turnering så det gäller att hålla i gång kroppen och inte stelna till. Det gäller att sköta sig hela vägen men just nu känns det bra. Jag hoppas det ska göra det hela vägen.

ANNONS

Även om det bara är VM i fokus just nu så hymlar inte Edin om att det är OS-guld som är det långsiktiga målet.

Men en satsning mot Peking 2022 har varit långtifrån given. Detta efter det att SOK, Sveriges olympiska kommitté, för ett år sedan meddelade att det ekonomiska stödet till vinteridrottarna framöver kommer att minska.

"Då är guld fullt rimligt"

En hård smäll för aktiva i en sport som inte genererar speciellt mycket pengar.

- Det var ett naturligt steg eftersom det finns så många bra idrottare i Sverige. Det finns inte resurser och det har vi full förståelse. Men för vår del blev det en tankeställare om vi skulle satsa fullt ut i fyra år till utan fast inkomst. Vi ville veta att vi kunde ha råd att spela i fyra år till, annars skulle det inte vara värt att göra en till satsning.

Ingenting är klart, men i nuläget tror Niklas Edin att det trots allt kommer finnas förutsättningar för att ge sig på ett nytt rejält försök att ta hem det där efterlängtade OS-guldet – den enda medaljen som saknas i hans välfyllda prisskåp.

ANNONS

- Nu börjar vi komma framåt, mot något hållbart. I sommar blir det klart, då får vi något att förhålla oss till. Man måste ju ha en stabil inkomst så man inte går i en personlig konkurs. Vi vill göra den här satsningen så vi kan vinna OS – vi spelar ju inte curling för att tjäna massor av pengar. Det tror jag inte ens är möjligt.

TT

Fakta: Niklas Edin

Namn: Johan Niklas Edin.

Född: 6 juli 1985 (33 år).

Födelseort: Sidensjö.

Meriter: Tre VM-guld, ett VM-silver, två VM-brons, sex EM-guld, två EM-silver, ett EM-brons, ett OS-silver och ett OS-brons.

Klubb: Karlstads Curling Club.

Aktuell: Skipper för lag Edin i curling-VM som i år avgörs i Lethbridge, Kanada. Mästerskapet pågår mellan den 31 mars och 8 april och tv-sänds i Eurosport.

Sveriges spelschema i curling-VM

31 mars: Sverige-Kina, Sverige-Nederländerna

1 april: Sverige-Norge, Sverige-Tyskland

2 april: Sverige-Japan, Sverige-Skottland

3 april: Sverige-Schweiz, Sverige-Ryssland

4 april: Sverige-Kanada, Sverige-Korea

5 april: Sverige-USA, Sverige-Italien

Eventuell 6 april: semifinal 1

Eventuell 7 april: semifinal 2, bronsmatch

Eventuell 8 april: final

ANNONS