Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Färjestads Jesse Virtanen gör 3–0 på Brynäs målvakt Samuel Ersson.

Tuff debut för Brynäs juniormålvakt

Serieledaren Färjestad på besök. Underläge 0–2 efter första perioden. Då kastade Brynäs in Samuel Ersson, nyss fyllda 18 år, i mål.

Som om inte Brynäs hade det tufft nog så är de två ordinarie målvakterna nu skadade samtidigt.

David Rautio – som höll nollan senast – var inte ens ombytt till torsdagskvällens match.

- Han fick en liten påkörning mot Frölunda i tisdags och kände väl av det nu, berättade Brynästränaren Tommy Sjödin efter 1–4-förlusten mot Färjestad.

Felix Sandström – som alternerat med Rautio under hösten – klev in mellan stolparna men blev kvar i omklädningsrummet efter att ha träffat läkarteamet i första pausen.

- Han är skadad men mer än så kommenterar vi inte, förklarar målvaktstränaren Pekka Alcén.

Släppte in första skottet

Med båda ordinarie målvakterna satte ur spel fanns bara en lösning – torsdagskvällens backup Samuel Ersson, J20-målvakt som fyllde arton för en vecka sedan.

Han fick beskedet med en minut och 28 sekunder kvar till starten av andra perioden.

- Vi i laget höll på att samla ihop oss. Precis när jag reste mig kom Pekka och knackade mig på axeln och sa att jag skulle göra mig redo.

TT: Hur slår man om från att öppna båsdörr till att SHL-debutera på så kort tid?

- Ja, ha, ha. Det går mest på rutin. Man har hoppat in förr och har spelat jättemånga matcher så det var bara att gå ut och göra sitt bästa. Det är klart att det är lite extra men det gäller bara att man inte tänker på det utan tar det som vilken match som helst, säger Samuel Ersson med ett leende.

Väl ute på isen hann det bara gå 21 sekunder innan Färjestadsbacken Jesse Virtanen hälsade välkommen till SHL.

Finländaren fick trampa in ostörd framför Brynäsmålet och slänga in 3–0 i en lucka vid första stolpen.

- Väldigt dåligt agerat av vårt försvarsspel. Backarna ska ha honom. Men det saknas aggressivitet. Vi vet precis vad vi ska göra i sådana situationer, jag vet inte varför backarna agerar som de gör, säger Tommy Sjödin frustrerat.

"Haft tuffa starter förr"

Fyra minuter in i Erssons SHL-debut ökade Färjestad på till 4–0 med ett klassmål av glödheta målskytten Michael Lindqvist framspelad av artisten Dick Axelsson.

Sedan stängde SHL-debutanten igen och stod för några fina räddningar, bland annat på ett friläge.

- Det var lite tufft att släppa in de två första skotten men det kändes bättre ju längre matchen gick och jag har haft tuffa starter förr så jag vet att det bara är att tänka på nästa puck och komma igen. Jag får ta med det positiva och ladda om till nästa match.

Den spelar 18-åringen med J20-laget borta mot AIK redan på fredagskvällen.

Vilket målvaktspar Brynäs ska ta med sig till returen mot Färjestad på lördag och om det finns krokar ute efter en fjärde målvakt var inget man ville kommentera.