Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tove Alexandersson har redan tagit silver i sprint och guld i sprintstafett vid VM i Lettland. Nu ska hon försvara gulden på medel- och långdistans.

Tuff utmaning väntar orienterarna

Lettlands svar på Schweiz. Ett centrum för bob och rodel där VM avgjordes 2015 och OS kälksporter kan hamna 2026. Sigulda och skogarna där blir en tuff utmaning för världens bästa orienterare. I dag är det medeldistans som står på programmet.

Efter sprinttävlingar i Riga har orienterings-VM flyttat ut i skogarna fem mil nordost om huvudstaden

- Det kommer bli tufft, både tekniskt och fysiskt, säger den regerande mästarinnan på medeldistans, Tove Alexandersson, till svenskorientering.se.

- Det är en utmanande skog med ganska grönt och tätt bitvis.

Om Stockholm får vinter-OS 2026 så är tanken att bob och de övriga kälkgrenarna ska köras i Sigulda. Men att som några jämföra det med Schweiz tycker inte de svenska orienterarna stämmer.

- Jag tycker inte att det är jättelikt Schweiz. Jag förstår det med den gröna terrängen och att det är mer kuperat. Men jag tycker att det är väldigt annorlunda här, säger Karolin Ohlsson, som avgjorde sprintstafetten, där Sverige tog guld i söndags.

Förra året gick VM i grannlandet Estland, och Gustav Bergman – som då tog brons i herrstafetten – vet hur man ska klara av terrängen i Sigulda.

- Lugn och metodisk, inte bli stressad av det är grönt och att det ligger massa vindfällen och tät skog och inte stressa över att du inte kommer igenom så snabbt.