Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Janne Andersson och Lars Lagerbäck ställs mot varandra i EM-kvalet. Arkivbild.

"Tufft att vi ska klara Spanien bägge två"

De åkte till lottningen i gemensam taxi. De lämnade den som rivaler i grupp F. Janne Anderssons Sverige och Lars Lagerbäcks Norge ställs mot varandra i det kommande EM-kvalet.

Det blev en tuff EM-kvallottning för de svenska fotbollsherrarna när bollarna drogs i Dublin på söndagen. Spanien, Norge, Rumänien, Färöarna och Malta är lagen som Sverige kommer att ställas mot, där grannmötet med Norge sticker ut.

Inte bara för det geografiska grannskapet, utan kanske i första hand med tanke på vem som drar i det norska landslagets tyglar sedan 2017. Lars Lagerbäck tog som förbundskapten Sverige till fem raka mästerskap 2000–2009 och var rådgivare under Janne Anderssons första halvår vid rodret. Nu, i norsk landslagsskrud, ställs han mot Sverige.

- Det är roligt med ett nordiskt möte. På så sätt borde det bli ett publikt intresse kring matchen och gruppen. Sedan har ju jag och Lasse en speciell relation. Vi ser på fotboll i vissa stycken ganska likt och i vissa stycken inte alls likt, säger Janne Andersson, som förväntar sig ett välorganiserat motstånd.

Hade planerat träff

Lagerbäck säger till C More att han gärna hade avstått att möta ett för honom minst sagt bekant landslag.

Andersson håller till viss del med:

- Det kanske blir tufft att vi ska klara Spanien bägge två. Utifrån det perspektivet hade jag väl gärna avstått att möta dem (Norge). För det är ju roligt om ens kompisar lyckas och går vidare, men det hoppas jag ju att de inte gör utan att vi gör det.

TT: Ni har ju åtminstone båda en playoffchans.

- Jo, det finns en bakväg. Men den funderar jag inte på nu.

Grupprivaler till trots så är de fortfarande just kompisar. De har till exempel planerat in ett möte i början av nästa år.

- Vi får se om vi håller fast vi det mötet. Men det kommer vi säkert att göra. Det är roligt att träffas och prata fotboll med dem.

TT: Men ni delar inte taxi tillbaka från lottningen?

- Haha, det får vi se. I dag gör vi nog inte det, men det är mer en praktisk fråga.

"Lite synd"

Favoritskapet i gruppen bärs dock varken av Sverige eller Norge utan av Spanien.

- En världsnation. Ett av de få stora lagen i Europa som vi inte har mött sedan jag och Peter Wettergren (assisterande förbundskapten) tog över. Det ska bli intressant att ta sig an Spanien, säger Janne Andersson.

Motståndet och dess kvaliteter i all ära så var det dock antalet motståndare som förbundskaptenen grämde sig mest över efter lottningen.

- Lite synd att det blev en sexlagsgrupp tycker jag. För det innebär att det blir bara tävlingsmatcher. Om det hade varit en femlagsgrupp hade vi haft chans till två träningsmatcher också, och jag tycker att jag har fått bra utdelning på de matcherna där jag har fått prova folk, säger Andersson.

TT: Finns det en chans att du i stället väljer att testa nytt mot de, på pappret, svagare motstånden i gruppen?

- Nej. Spontant inte. Inte som jag har tänkt nu men det är ett tag tills vi ska spela.