Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frölundaspelarna på väg till Götaplatsen för att fira SM-guldet med fansen.

Tusentals firade med Frölunda

Frölundafansen firade i Globen, de mötte upp på Landvetter och de samlades ett halvt dygn senare i tusental på Götaplatsen.

Ett hav av människor väntade vid Götaplatsen, i god tid.

Samtidigt klev Frölundaspelarna på en öppen, guldfärgad buss utanför Scandinavium. Guldhjälmarna satt på, det fanns gott om öl och vissa, som Simon Hjalmarsson, unnade sig även en segercigarr.

- Den här bussresan har man sett fram emot. Det är en blandning av lättnad och glädje på något sätt, säger Hjalmarsson.

- När man är i en final är det en ganska stor press, men har man kommit så långt vill man vinna också.

Kortege i buss

Firandet vid Götaplatsen smygstartade redan på torsdagskvällen, när segerrusiga Frölundafans trotsade kylan för ett dopp i Poseidon-fontänen.

Men den stora offentliga guldfesten – i snålblåst och bitvis i snöblandat regn – sparades ett knappt dygn.

Precis som vid senaste guldet, 2016, samlades tusentals göteborgare på och omkring Götaplatsen i väntan på att lagkaptenen Joel Lundqvist och de andra Frölundaspelarna skulle kliva ut på scenen efter att ha åkt kortege från hemmaarenan.

Frölundatränaren Roger Rönnberg har haft Götaplatsen i sikte hela säsongen, berättar han.

- Jag har åkt förbi här några gånger i veckan och kollat på Poseidon och tänkt att ”där ska vi stå”. Ibland har det känts avlägset, men ibland har det känts så nära att jag bara sneglat på Poseidon när jag åkt förbi.

Men det var ändå kanske lite svårt att tro för några månader sedan, när Frölundas spel haltade och laget bland annat åkte på en svidande förlust mot just blivande finalmotståndaren Djurgården.

Men så kom CHL-finalen och säsongens första buckla.

"Extrem kamp"

- Vi hade våra problem under säsongen, det kan man lugnt säga. Men det fanns ändå en styrka i laget, som hela slutspelet i CHL, säger Simon Hjalmarsson.

- Efter CHL-finalen kände vi att vi ville uppleva det igen, då gick vi in till varje match med en lite annan inställning. Vi lyckades verkligen ta tag i det och hitta formen och komma in i slutspelet med en bra känsla.

Frölunda slog ut först Malmö och sedan Luleå och säkrade till slut guldet efter 6–2 mot Djurgården på bortais i Globen på torsdagen, vilket innebar att Göteborgslaget vann SM-guldet med totalt 4–2 i matcher.

- Djurgården bjöd oss på en extremt hård kamp och hade det studsat lite annorlunda kunde det ha slutat på ett annat sätt. Men när man är i form och har spelare i form brukar det ändå lösa sig till slut och det gjorde det nu också, säger Hjalmarsson.