Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Veteranstjärnan Jimmie Ericsson blev, till slut, klar för ännu en säsong med Skellefteå AIK. Arkivbild.

"Två guld på sju finaler är inte gott nog"

Efter en helomvändning blev Jimmie Ericsson klar för en 15:e säsong med Skellefteå. Och den 38-årige forwarden, en av klubbens största genom tiderna, är trött på silver.

Förra säsongen såg initialt Jimmie Ericssons ishockeykarriär ut att vara i fara. Ett skadat knä gjorde att han inte fick något nytt kontrakt med Skellefteå, klubben han bortsett två sejourer i Leksand och SKA S:t Petersburg representerat sedan 2002. Men Ericsson kom tillbaka, gjorde comeback i januari – och var starkt bidragande till att Skellefteå nådde SM-final, där dock Växjö vann med 4–0 i matcher.

De flesta trodde därför på en fortsättning för veteranstjärnan, som gjort över 600 matcher för Skellefteå, vunnit två SM-guld och varit med i samtliga sju finaler klubben nått mellan 2011 och 2018. Men den 2 juli avslöjade Ericsson för Norran att han och klubben skulle gå skilda vägar.

- Värdesättandet av mig som spelare var inte så högt som jag själv anser att det borde vara, sade Ericsson till tidningen.

"Ett missförstånd"

Han funderade på om han skulle sluta eller flytta någon annanstans för att spela, men hann inte landa i något beslut. Bara två veckor senare kovände Skellefteå, och Ericsson kritade på för ett nytt år som nygammal lagkapten.

- Jag ville helt enkelt inte spela på gamla meriter eller sådana premisser. Jag vill spela i ett lag som tycker att jag fyller en viktig del och den uppfattningen fick jag inte till en början. Och det var väl mer ett missförstånd. När de ringde upp igen var de väldigt noga med att betona det, eftersom de också hade läst i tidningen, säger Ericsson med ett snett leende.

- Allting löste sig och ingen är gladare än jag.

Förutom de två SM-gulden med Skellefteå har han även blivit KHL-mästare och vunnit VM. Men det innebär inte att det gör det lättare att komma över en finalförlust som den mot Växjö i våras.

- Om det blir 4–0 eller 4–3 i matcher – det är tungt nog i sig att förlora. Sport handlar om att ha roligt och att vinna. Det är klart att vi hade roligt förra året, men vi vann inte. Då blir sommaren och tiden efter det inte lika skön som den blir när man vinner.

Han menar att det fortfarande "känns jobbigt".

- Det går några veckor när man flera gånger om dagen tänker på vad man kunde ha gjort annorlunda. Det ploppar inte upp lika ofta längre, men jag vet inte om jag någonsin smälter en förlust helt och hållet. Jag älskar att vinna, men jag kanske hatar att förlora mer.

"Aldrig mått bättre"

TT: Kommande säsong, är det bara guld som gäller – och sedan lägga av?

- Haha. Ja, om det vore så väl. Det är klart att jag och klubben alltid vill vinna. Vi har endast två guld på de här sju finalerna – och det är egentligen inte gott nog. Det är jättebra att vara i final, absolut. Men det handlar om att vinna och det har vi bara lyckats med två gånger. I år är det klart att vårt inte än uttalade mål kommer vara att vinna. Det är det vi spelar för, säger Ericsson.

Huruvida han får avsluta med ett SM-guld återstår att se. Jimmie Ericsson tar bara en säsong, ett år, i taget.

- Det har det varit de sista åren. Man får lyssna på kropp och hjärta.

TT: Och hur känns det i kroppen?

- Jag skulle säga att jag aldrig har mått bättre.