Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Luleå har kommit på efterkälken i semifinalserien mot Frölunda. Här har Daniel Sondell hamnat på egen målbur, medan Rhett Rakhshani i Frölunda är på väg vidare – mot SM-final?

Uddlöst Luleå illa ute mot Frölunda

Frölunda har ryckt till 2–0 i matcher i semifinalserien mot Luleå – som nu måste försöka vända trenden.

Efter förlängningssegern på bortaplan i första matchen följde Frölunda upp med att vinna med 2–0 hemma inför en engagerad hemmapublik i Scandinavium.

Målen kom på ett backskott av förre Luleå-spelaren Jonathan Sigalet, och sedan med ett avslut av Ponthus Westerholm i ett snabbt anfall efter 8.28 i tredje perioden.

Strax efter 2–0 fick Frölunda ett straffslag, men Ryan Lasch sköt rakt på Joel Lassinantti i Luleås mål.

Mattsson bäst

Frölundas målvakt Johan Mattsson var matchens bäste spelare, lugn och felfri. Han testades inte minst i slutet av andra perioden, då Luleå låg på för en kvittering till 1–1, och givetvis i slutminuterna då Luleå tog in en extra utespelare.

- Jag är glad att vi visar att vi kan vinna på lite olika sätt. I dag är det försvarsspelet, Mattsson och boxplay som vinner matchen åt oss, säger Roger Rönnberg, tränare i Frölunda.

- Det är skönt att vi kan jobba oss till den här segern. Spelmässigt tycker jag att vi har en växel till, som vi förmodligen behöver peta i framöver.

Men vad ska man då säga om Luleå? Tvåa i SHL-tabellen (före Frölunda), har fått beröm för stabilt spel under säsongen, SHL:s bästa bortalag i seriespelet, slog ut mästarlaget Växjö med 4–1 i kvartsfinalen... Nu underläge med 0–2 mot Frölunda.

En anmärkningsvärd detalj är att ingen Luleåforward gjort mål hittills i semifinalserien. I 3–4-förlusten på hemmaplan gjordes målen av backar.

- Vi har inte riktigt fått offensiven att klicka i de här matcherna, säger backen Daniel Sondell, 35.

Svaga starter

Han konstaterar att Luleå började svagt i de två första perioderna i Göteborg.

- Det är jättesvårt att sitta fingret på varför. Men vi måste få fast dem lite mer, få lite mer långa anfall.

Det är ingen direkt tröst för Sondell, men han är en stark kandidat till "årets räddning" efter att ha störtat fram och stoppat ett skott från Rhett Rakhshani – med klubbskaftet.

- Jag slängde mig bara och den tog på klubban. Det var nog tur, säger Daniel Sondell stillsamt.