Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Kosovare Asllani under landslagets träning på Gamla Ullevi i Göteborg inför VM-kvalmatchen mot Kroatien på torsdag.

Uefa delar ut nya miljarder – till herrarna

Champions League-klubbarna får ytterligare fotbollsmiljarder att dela på nästa år. I alla fall herrarna. Europeiska fotbollsförbundet Uefa nämner inte ens damturneringen.

Real Madrid fick närmare 590 miljoner kronor för sin seger i herrarnas Champions League i fotboll. På damsidan fick segraren Lyon nöja sig med cirka 2,5 miljoner kronor.

Nästa år skjuter Uefa till ytterligare miljarder i prispengar. I alla fall till herrklubbarna.

- Det verkar ju finnas mycket pengar i alla fall, säger den svenska landslagsmålvakten Hedvig Lindahl.

- Jag såg också att någon på Twitter delade Forbes lista över de 100 sportpersonligheterna som tjänar mest, och den var för första gången enbart fylld med killar. Det blir ju ett större glapp. Man kan väl bara skicka med det till Uefa: Gör något för att minska glappet. Om ni nu skjuter in mer pengar, skjut då in mer pengar hos oss också.

9,2 miljarder

Uefa har beslutat att höja prispengarna för Champions League, Europa League och Europeiska supercupen med motsvarande 9,2 miljarder kronor, varav 5,3 miljarder ska gå till organisatoriska avgifter och solidaritetsbetalningar.

I pressmeddelandet nämner Uefa inte damernas Champions League över huvud taget.

Kosovare Asllani bara skakar på huvudet när hon får höra det.

- Ja, vad man ska man säga om det egentligen? Det är samma sak hela tiden. Och ja... jag vet helt enkelt inte hur de tänker. Det är svårt att sätta sig in i deras tankesätt, det är så fel det kan bli. Men det är ju fel människor på fel positioner, på maktpositionerna, och så enkelt är det, säger Linköpingsmittfältaren.

Kritiserade Fifa

Asllani är en av flera erfarna svenska landslagsspelare som aldrig drar sig för att lyfta bristen på jämställdhet inom fotbollen.

Förra hösten fick hon pamparnas uppmärksamhet, när hon på Twitter skrev att Internationella fotbollsförbundet (Fifa) hade lagt 4,5 miljoner dollar på en fotbollsgala samtidigt som den totala budgeten för Fifas damsatsning låg på 5,1 miljoner dollar.

En Fifa-representant svarade att summan för galan visserligen stämde, men menade att 5,1 miljoner bara gällde en del av satsningen på damfotboll.

Häromveckan gick också Caroline Seger hårt åt Fifa för att organisationen har tredubblat ersättningen till herrklubbar som har spelare representerade i VM, samtidigt som motsvarande damklubbar får noll kronor.

- Vi måste dra det här lasset. För oss räcker det inte med att bara existera och spela fotboll. Vi vill ju förändra damfotbollen och ta den framåt i tiden. Därför måste vi dra lasset, och ju fler som pratar, ju fler som ställer krav, desto bättre är det för damfotbollen, säger Kosovare Asllani.