Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Jamina Roberts (i mitten) jublar med lagkamraterna efter segern mot Ungern i handbolls-VM.

"Ungerskan" Roberts fick fart på Sverige i VM

Sverige fick i gång försvaret och målvaktsspelet. När dessutom Jamina Roberts stortrivdes mot sina "landsmaninnor" blev det seger mot Ungern, 25–22 (11–11), i handbolls-VM.

Jamina Roberts spelar till vardags i Érd.

Där verkar hon ha lärt sig hur man utmanövrerar ett ungerskt försvar. Den 27-åriga vänsternian fick fart på Sverige när det blev seger i den andra gruppspelsomgången i handbolls-VM.

Roberts visade upp hela sitt register. Hon gjorde mål på skott utifrån, genombrott och på kontring. Totalt kom hon upp i sex fullträffar, näst flest efter sjumålsskytten Isabelle Gulldén.

Genombrottsspecialisten startade i stället för Jenny Alm och hade till att börja med en duell mot Kinga Klivinyi, klubbkollegan från Érd. Roberts gjorde fyra av Sveriges sex första mål och Klivinyi, som spelar på samma position, gjorde detsamma för Ungern.

- Jag var jäkligt irriterad efter gårdagens förlust. Om vi ska ha någon chans i den här turneringen gällde det att vinna i dag. Det var väl det som spelade in, säger Roberts.

Hade gamnacke

Det var inte bara Roberts som var bättre mot Ungern än mot Polen.

Sverige stod över den sedvanliga matchvärmningen och använde tiden till två taktiska genomgångar. Den om försvarsspelet, som var i det närmaste obefintligt i premiären, gav resultat: 33 insläppta mål mot Polen reducerades till 22 mot Ungern.

- Det vi visade upp i går är inte riktigt vi. Nu kom vi upp på vår normala nivå igen. Jag kan känna att jag själv hade lite gamnacke i går: "Nu är det kört, liksom". Det är ingen skön känsla att ha läckt som ett såll bakåt i 60 minuter. Det är väldigt bra gjort att komma tillbaka på det här sättet, säger Roberts.

Bundsen briljerade

Förbundskaptenen Henrik Signell gjorde ytterligare en ändring i startuppställningen som slog väl ut: Johanna Bundsen vaktade målet i stället för Filippa Idéhn.

Efter den undermåliga insatsen mot Polen, då de svenska målvakterna tillsammans kom upp i fem räddningar, arbetade Bundsen inspirerat mellan stolparna. Hon fick en bra start, med bland annat en straffräddning, och var stabil matchen igenom.

Bundsen, som bara tog ett av tio skott i inhoppet mot Polen, stoppade 40 procent av Ungerns avslut.

- Vi står tätare och kompaktare i försvaret i dag. Då är det lättare för mig att se var skotten kommer. Det är skönt att komma in och prestera som jag gör. Samtidigt kan jag ta några bollar till, men vi är nöjda med den här vinsten. Det är lite gladare miner i dag, säger målvakten.

Sverige spelar nästa match mot Tjeckien på tisdag. Gruppen är på väg att utvecklas till ett getingbo efter Tjeckiens seger mot Polen.

- Det är väldigt öppet men den andra gruppen som vi slås ihop med (i åttondelsfinalerna) är också ett getingbo. Det är klart att placeringar spelar roll men så som man tippade innan, det kan man glömma nu. Vi får fokusera på att gå vidare och så får vi se vilka vi möter, säger Jamina Roberts.