Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

SVT:s skidexpert Johanna Ojala har inte övertygats av de svenska herråkarna i vinter. Arkivbild.

Upp till bevis för svenska skidherrarna

Säsongen hittills har inte varit något att skriva hem om. Nu ger sig de svenska skidherrarna ut på Tour de Ski i jakten på formbesked.

Charlotte Kalla och Stina Nilssons världscupframfart har förgyllt inledningen av skidsäsongen för svensk del. När årets Tour de Ski inleds så är dock både Kalla och Nilsson, likväl som Hanna Falk och Ida Ingemarsdotter, på annan ort – med andra utmaningar än den klassiska slalombacken i Val di Fiemme i sikte.

Med andra ord är det i stället upp till de svenska herråkarna att kliva fram, med start på lördagen i schweiziska Lenzerheide.

Inte övertygande

Något som de inte gjort i världscupstävlingarna hittills, varken Calle Halfvarsson, Marcus Hellner eller Daniel Rickardsson. Halfvarssons tredjeplats på sprintpremiären i Ruka är fortsatt enda svenska pallplatsen på herrsidan under en tung inledning på säsongen.

- Det är ingenting som är riktigt övertygande, tyvärr. De har inte haft samma stabila åkning som Charlotte, Stina, Ida eller Falk. Jag hoppas verkligen att vi får se lite annat än vad vi sett hittills, säger Johanna Ojala, expert i SVT:s "Vinterstudion".

TT: Hur viktigt är det för de svenska herrarna att prestera i Tour de Ski?

- För deras egen del gäller det att få goda kvitton på form och viktigt att de vet att de är på rätt spår. Sett till intern konkurrens, prestation och resultat så tror jag inte de bryr sig så mycket. Utan snarare att de känner att prestationerna de gjort i träning gett resultat.

"Mer spännande"

Den svenska damkvartetten, plus en sjuk Emil Jönsson, är inte de enda som står över den intensiva touren.

Johannes Høsflot Klæbo, säsongens obestridda suverän på herrsidan, står över med OS i kikaren. Likaså Marit Bjørgen och Ragnhild Haga. Martin Johnsrud Sundby är ett frågetecken med luftvägsproblem och Petter Northug är fortsatt petad i de större landslagssammanhangen.

Det pratas om stjärnfall – men Johanna Ojala vill inte dra det fullt så långt.

- Det är inte halva startfältet som inte är med. Man kanske växlar upp det där lite för mycket, säger hon och fortsätter:

- Samtidigt vet vi att intresset för längdskidåkning i Mellaneuropa falnar, och det har vi inte råd med. På så sätt kan det vara positivt att andra åkare och nationer kan få komma fram. Sedan vill vi ändå så klart se våra svenska och norska stjärnor på startlinjen.

För de som trots allt tagit sig till startlinjen i Lenzerheide väntar en tourvecka som i år går i ett snabbare och mer kortdistansorienterat tecken.

- Det kommer förmodligen att bli ett lite tajtare sammandrag inför sista etappen. Det tror jag definitivt kan göra saker och ting mer spännande.