Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kvinnliga fotbollsspelare i Afghanistan vittnar om sexuella trakasserier från tränare och högt uppsatta män inom förbundet. Arkivbild.

Uppgifter: Afghanska spelare utnyttjas sexuellt

Den afghanska regeringen har tillsatt en utredning efter att det framkommit uppgifter om att landets kvinnliga landslagsspelare i fotboll har utsatts för sexuella trakasserier från tränare och högt uppsatta män inom det nationella fotbollsförbundet, skriver The New York Times.

Anklagelserna presenterades förra veckan i en rapport av The Guardian, och har nu lett till att Afghanistans president Ashraf Ghani begärt en utredning av landets fotbollsförbund. Presidenten kallade själv uppgifterna för "chockerande för alla afghaner".

Enligt The New York Times, som bland annat har intervjuat den tidigare spelaren Khalida Popal, ska en av de anklagade männen vara det afghanska fotbollsförbundets ordförande, Keramuddin Keram. Popal säger att förbundets ordförande trakasserat de kvinnliga spelarna inne i ett sovrum på sitt kontor, som endast ska ha gått att öppna med Kerams fingeravtryck från insidan.

- Ordföranden för det afghanska fotbollsförbundet och några av tränarna våldtar och trakasserar kvinnliga spelare, säger Popal, som numera bor i Danmark men fortfarande engagerar sig i landslaget genom att arrangera träningsläger utomlands, till The New York Times.

Huvudtränaren för laget, amerikanskan Kelly Lindsey, visar sitt stöd för de kvinnor som har gått ut med sina anklagelser:

"Våra kvinnor har uthärdat skrämmande psykiska, fysiska och sexuella trakasserier för att spela den sport de älskar för landet de älskar", skriver hon på Twitter.

Det afghanska fotbollsförbundet nekar till anklagelserna och Keramuddin Keram har inte ställt upp på någon intervju.

Fifa har startat en egen utredning.