USA firar efter att ha besegrat Finland med 3–2.

USA och Kanada vinnare i täta matcher

Det är jämnt värre i ishockey-VM:s grupp A. USA avgjorde mot Finland först efter förlängning, 3–2. Och Kanada vann den jämna matchen mot Slovakien med 6–5 med mål i slutsekunden.

|

Finland låg tidigt under med 0–2 i lagets tredje gruppseplsmatch, mot USA. men kom ikapp och tog matchen till förlängning. Då blev USA:s spets avgörande.

Dylan Larkin avgjorde i förlängningens tre mot tre-spel.

Finland har imponerat rejält i VM men mot USA, åkte man på en tidig kalldusch. Redan efter 50 sekunder gjorde backen Brady Skjei 1–0 för amerikanerna. Drygt tio minuter senare kunde stjärnan Johnny Gaudreau göra Finlands uppförsbacke ännu brantare när han satte 2–0.

Men Finland tog sig samman och med en minut kvar av första perioden kunde Harri Pesonen sätta den viktiga reduceringspucken ur snäv vinkel.

Larkin avgjorde

I andra perioden gjorde finländarna återigen ett mål i periodens sista minut när Niko Ojamäki kvitterade till 2–2 med ett distinkt direktskott i powerplay.

Tredje perioden bjöd på sina chanser – åt båda håll – men inget av lagen lyckades förvalta de lägen som uppstod.

Fem minuters förlängningsspel med tre mot tre-spel väntade, en spelform som USA:s många NHL-spelare är vana vid. Och det var också USA som tog hem segern när Dylan Larkin, till vardags i Detroit, satte den avgörande pucken. Det var Finlands första förlust efter att tidigare ha besegrat Kanada och Slovakien.

Stone avgjorde

Hemmanationen Slovakien inledde VM med seger över USA, och spelade på måndagskvällen jämnt med det andra nordamerikanska laget, Kanada. Slovakien gjorde två snabba mål i matchen, men i slutet av första perioden kunde Kanada kvittera. I andra perioden gjorde Slovakien precis som i första, två snabba mål. Men Kanada lyckades ännu en gång gå ikapp – och även förbi med ett 5–4-mål i den 17:e minuten.

Slovakien kvitterade i mitten av sista perioden. Med blott en sekund kvar av matchen kunde Kanadas Mark Stone göra segermålet som fick hemmapubliken att tystna.

Finland, Kanada och USA har alla två segrar och en förlust så här långt i VM. Tyskland har också vunnit två matcher i grupp A.