Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Reglerna kring elitlicensen i bandy kan göras om. Arkivbild.

Utredare vill se öppna löner i elitserien

Många av Sveriges elitserieklubbar i bandy går tungt ekonomiskt. Hälften av klubbarna visade upp ett negativt resultat 2017 och i höstas valde förbundet att starta en utredning i syfte att ta fram förslag på åtgärder och nya regler kring elitlicensen. Nu har utredningen presenterats. Bland förslagen finns öppna löner.

I förslaget, som presenterades för bandyförbundets styrelse i fredags, finns skärpta krav för elitlicensen, bland annat att klubbar med ett eget negativt kapital ska omvandla siffrorna till plus under innevarande verksamhetsår. Det lobbas också för en större öppenhet och transparens när det gäller klubbarnas administration, med förslag om öppna löner.

- Alla ska kunna ta del av lönekostnader. Vi tror att det sätter press på klubbarna och att det blir större tydlighet kring hur löneutvecklingen ser ut, säger Göran Enander, utredningens ordförande.

Bandyförbundets styrelse väntas ta ställning till det nya förslaget innan sommaren. Ordföranden Stig Bertilsson skriver i ett mejl till TT att styrelsen ser positivt på utredningsresultatet och att han tror att styrelsen "kommer att fatta beslut i huvudsak i linje med utredningens förslag".

De nya bestämmelserna gäller från och med säsongen 2020-2021.