Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Brynäs Erika Grahm under SDHL:s upptaktsträff i Stockholm i måndags.

Utvecklaren Grahm har fått nytändning

Erika Grahm har länge varit en av landslagsprofilerna i SDHL – men den här säsongen blir annorlunda. Hon är nyrekryterad som både verksamhetsutvecklare och stjärnspelare i Brynäs – och har dessutom försetts med ett uppdrag inom Svenska ishockeyförbundet.

Efter 13 säsonger i Modo, varav de åtta senaste som lagkapten, har 27-åringen från Kramfors flyttat från Örnsköldsvik och inlett en nysatsning i Brynäs.

Landslagsforwarden har anställts som Gävleklubbens verksamhetsutvecklare för dam- och flicksektionen efter att förra säsongen ha elitsatsat på heltid inför OS i Pyeongchang.

Vardagarna fylls nu av kansliarbete – kvällarna och helgerna av ishockey.

- Det känns jättespännande. Hockeymässigt är det en lite annan miljö, färre spelare och vi är inte riktigt full trupp än. Skönt att känna känslan när man varit med länge, att man tycker det fortfarande är väldigt kul att spela, säger Erika Grahm.

TT: Ett steg för dig att avveckla din egen karriär?

- Det skulle jag inte säga. Efter landslagsamlingen i augusti känner jag verkligen att jag vill fortsätta elitsatsa. Men jobbet jag fått är en bra början på min civila karriär då jag vill jobba inom idrotten och hockeyn.

"Lätt för folk att tycka"

Fler förbundsuppdrag väntar för Grahm den här säsongen. Tillsammans med SDHL:s kommersiella chef Angelica Lindeberg och Ulrika Wiklund, styrelseledamot hos SDHL-topplaget Linköping, ska hon vara med i Svenska ishockeyförbundets nytillsatta damutvecklingsgrupp på 14 personer.

- Det är lätt för folk att sitta och tycka och tänka: 'så här ska tjejerna ha det' och 'så här ska de göra'. Men det är viktigt att de frågar oss spelare också. Man har varit med länge och gjort en resa. Jag tror att jag bidrar med min erfarenhet som spelare, säger Erika Grahm.

"Då kommer jag lägga av"

Damkronornas nya assisterande lagkapten gjorde förra säsongen fem poäng på sex matcher i OS och 42 poäng på 36 matcher i SDHL:s grundserie.

Den här säsongen hoppas hon fortsätta poängproduktionen både i landslaget, under nya förbundskaptenen Ylva Martinsen, och i seriespelet, under tränaren Magnus Carlsson.

Brynäs har slagits ut i SM-kvartsfinal tre år i rad, i söndagens SDHL-premiär på hemmaplan väntar SDE, förra säsongens nästjumbo.

- Jag fick en liten "aha"-upplevelse nu under landslagssamlingen och känner att jag kan utvecklas mer. Känner jag en dag att "nej, jag har inte drivet längre", då kommer jag lägga av. Jag tror att jag kan må bra av ett miljöombyte, som jag gjort nu. Det kan nog få mig att växa både som spelare och person.