Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Robert Ohlsson, till vänster, och Roger Rönnberg under JVM 2013. Nu ställs de forna guldpolarna mot varandra i SM-finalserien mellan Frölunda och Djurgården. Arkivbild.

Vänner blir fiender: "Försöker reta upp mig"

När Robert Ohlssons Djurgården vann den avgörande SM-semifinalen skickade Frölundatränaren Roger Rönnberg ett grattis-sms. Under SM-finalserien läggs vänskapen på is.

De två SM-finaltränarna har stått i samma bås och jublat över gemensamma segrar.

Som när Sverige bröt sin guldtorka i JVM-sammanhang efter 31 långa år i finalen i Calgary 2012 som Mika Zibanejad avgjorde.

Eller när Frölunda vann sitt förra SM-guld 2016 efter finalseger över Skellefteå.

Åren tillsammans ledde till djup vänskap.

Därav grattis-sms och ett skämtsamt svar.

- Jag tror jag frågade något om nycklarna mot Frölunda, säger Ohlsson.

- Jag är väldigt glad för hans skull på ett personligt plan. Jag vet hur hårt han jobbar och hur dedikerad han är i sitt arbete, säger Rönnberg om Ohlssons finalplats med Djurgården.

Lyfter på topplocket

Nu ställs kompisarna mot varandra. När allt är över är det bara den ena som har anledning att fira – på den andres bekostnad.

TT: Hade det varit enklare att ha ett rött skynke i andra båset som Bert Robertsson eller Peter Andersson?

- Jag tror aldrig att man kommer någonstans med att tycka illa om någon. Att det skulle finnas någon drivkraft i det. Drivkraften handlar mer om vad vi vill uppnå än vad man vill göra med sin motståndare. Så funkar jag i alla fall, säger Rönnberg.

Robert Ohlsson säger:

- Det är ju inte jag och Roger som spelar utan spelarna. Jag har mött Frölunda så många gånger sedan jag slutade där och Roger så många gånger. Så det är inget jag har funderat över.

Nu under finalserien ligger kontakten mellan dem nere. Men de kommer att mötas på presskonferenserna efter matcherna. Där har Rönnberg genom åren drivit tränare som Bert Robertsson och Peter Andersson, i detta slutspel, till vansinne.

- Han verkar ju ha det som målsättning mot de kollegor han mött hittills, säger Ohlsson med ett skratt.

Kittlande storstadsmöte

Det är så långt från Ohlsson man kan komma. Och det blir nog inga taggar utåt ens under finalserien.

- Jag har faktiskt fokus på vår prestation, jag ser inte presskonferenserna som något annat än att jag ska delge hur vårt lag har spelat. Jag bryr mig inte så mycket om motståndaren, säger Djurgårdstränaren.

Båda två hoppas på finalfester utöver det vanliga. De är kittlade av att det för första gången i SM-finalhistorien handlar om ett storstadsmöte mellan Göteborg och Stockholm. Där har hockeyn tidigare avundsjukt fått snegla mot fotbollen.

- Väldigt roligt. Jag hoppas att den här serien blir bra för ishockeyn, att den får ett genomslag. Det är två lag som spelar i hög fart och vill spela en offensiv ishockey, säger Rönnberg.

Robert Ohlsson håller med, men tillägger:

- Sedan gäller det att vinna, ingen kommer ihåg en tvåa.