Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

För vissa blev Belgien sista U21-matchen. För andra är det fortfarande bara en början. När nästa kvalresa för ett svenskt U21-landslag inleds kommer lagbilden att ha bytt ut en hel del medlemmar.

Värdefull rutin ska hjälpa nästa U21-kull

EM-kvalresan för den här upplagan av det svenska U21-landslaget fick ett snöpligt och tungt slut "redan" i kvalstadiet. Efter det börjar i stället en ny resa – med nya spelare. Fast inte bara nya spelare.

När Mattias Svanberg, 19, en av de yngsta i denna U21-upplaga och "rookie" inför säsongen i U21-landslagssammanhang, skulle summera sina intryck av den i slutändan misslyckade kvalresan så var de trots allt positiva.

- Det har varit väldigt kul. Framför allt efter en väldigt bra tid med alla grabbar. Det var första gången jag träffade många av lagkompisarna och man vet att man fått kompisar på utsidan också. Inte bara som ett lag i fotboll. Det är många man kommer ha kontakt med, säger Bolognamittfältaren.

Värdefull erfarenhet

Oddsen är ganska låga på att Svanberg kommer vara en av de som även fortsatt kommer ha kontakt med U21-landslaget.

För vissa, däribland Linus Wahlqvist, Isak Ssewankambo, Erdal Rakip och Franz Brorsson, alla födda 1996, blev dock 0–3-matchen hemma mot Belgien en slutstation.

När det svenska U21-landslaget ska bryta ihop, komma igen, och blicka mot nästa utmaning i form av ett nytt EM-kval, så är det med en ny trupp och nya spelare som ska in.

Då har åtminstone Mattias Svanberg skaffat sig värdefull erfarenhet.

TT: Vad tar du med dig från den här förlusten till nästa resa?

- Att varje match verkligen räknas. Man måste spela varje match som den är den sista. Ett kval är speciellt. Du måste samla ihop dina poäng.

Ny lagkapten?

En av de som nu får tacka för sig, Linus Wahlqvist, tror på gänget som ska ta över stafettpinnen.

- Jag tror det kan bli jättebra. Bara kolla vår trupp nu med Svanberg, Pontus Dahlberg, Alexander Isak, Joel Asoro … Det är fantastiska spelare som spelar på toppnivå i de högsta ligorna.

TT: Någon av dem som kan ta över din kaptensbindel till och med?

- Det kan nog alla. Alla är ledare på olika sätt. Men Svanberg har växt otroligt mycket under kvalet. En fantastisk spelare och en bra ledare.

- Det hoppas jag att jag kan vara. Det hade varit stort och man hade känt stolthet om den frågan hade dykt upp. Det är något jag hade tackat ja till, säger Svanberg när han får höra den, numer före detta, U21-landslagskaptenens ord.

"Sondera igen"

Kaptenen på sidan av planen, det vill säga förbundskaptenen, kommer dock vara densamma om inget oförutsätt inträffar. Roland Nilsson har ett år, plus option på två till, kvar på kontraktet. Och har inga intentioner att göra något annat.

- Det är fantastiskt kul att få jobba med de här talangerna och se dem utvecklas både i sina klubblag och här i landslaget. Förhoppningsvis gör det också att vi har A-landslagsspelare framöver med de här spelarna.

TT: Ser du nästa U21-trupp i huvudet redan nu?

- Det har varit fullt fokus på denna trupp och allt för att ta oss till slutspelet. Vi har som alltid ett U20-lag som varit iväg och spelat för att titta på lite spelare. Det är något vi får titta på och sedan blir det att sondera igen för nästa säsong.