Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stavhopparen gör succé på amerikanskt collegenivå. Nu innehar han världsårsbästanotieringen. Arkivbild.

Världsårsbästa av Duplantis

Armand Duplantis fortsätter att rada upp imponerande resultat. Stavhopparen slog till med nytt världsårsbästa när han hoppade 5,92 i en tävling i USA.

Armand Duplantis har bestämt sig för att inte tävla i inomhus-EM i Glasgow nästa helg. Därmed går Sverige miste om ett givet medaljhopp – för formen är det inget fel på.

19-åringen tävlar på amerikansk collegenivå under vintern och slog till med en av sina bästa resultatserier i sin unga karriär när han vann på 5,92 i en tävling i Fayetteville.

Resultatet är bäst i världen i år, nytt amerikanskt collegerekord och dessutom svenskt inomhusrekord, skriver friidrott.se. Duplantis hade själv det gamla inomhusrekordet, 5,88, satt i fjol.

- Det är helt fantastiskt, det var mitt fjärde försök att slå rekordet. Jag hade bestämt att först säkra guldet men att sedan försöka på rekordhöjden, säger han till en lokal tv-kanal.

Duplantis visade klass och tog alla höjder – 5,54, 5,64, 5,79 – i första försöket till och med rekordhoppet. Därefter försökte svensken tre gånger på höjden 6,01, men rev samtliga.

- Jag lyckades få till ett bra hopp. Det är nytt inomhusrekord för mig, och det var också ett av mina mål i år, att slå collegerekordet, säger Duplantis.

Efter guldet vid EM i friidrott i Berlin i somras har Armand Duplantis börjat på college i hemstaten Louisiana. Därmed har det inte varit möjligt att tävla i de europeiska inomhusgalorna eller i EM i Skottland i mars. Målet för säsongen är i stället VM utomhus i Doha i Qatar som avgörs i september/oktober.