Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Peder Fredricson.

Världscupfinalen mästarens nästa stora mål

Färske Europamästaren Peder Fredricson leder det svenska laget i världsfinalen i Barcelona. Där vill han gärna lyckas igen. Men siktet är främst inställt på en annan final – den i den individuella världscupen i Paris i april nästa år.

Det är svårt att tro, men trots alla sina framgångar har Fredricson under sin långa karriär som hoppryttare aldrig tagit sig till en världscupfinal.

Den planerade satsningen förra året, efter OS-silvret i Rio de Janeiro, mot finalen i Omaha, Nebraska, omintetgjordes tämligen omgående. All In behövde genomgå en tarmoperation och vips var innesäsongen förstörd för stjärnhästen.

Om tre veckor drar världscupsäsongen igång med premiär i Oslo och redan veckan därpå väntar en helg i Helsingfors. Den här gången står Fredricson bättre rustad. Han kommer att alternera mellan All In och Christian K, hästen han rider i Barcelona, i höstens världscuptävlingar. Planerade stopp är även Lyon, Stuttgart, kanske Madrid och Olympia i London.

Planen klar för All In

- Går det som jag hoppas, hästarna är fräscha och i form, skulle det vara kul att göra en världscupfinal. Min plan för All In är att försöka ta honom till världscupfinalen, ge honom en liten paus efter det och sedan få igång honom lagom i tid för att få honom i form till VM (Tryon, USA i september nästa år).

Det är exakt en månad sedan Fredricson tog EM-guldet på Ullevi – och den som fått njuta mest av framgången är All In, Allan kallad.

- Han har gått på tur, galoppjobb och klättrat och kört dressyrpass. I tisdags morse hoppade jag honom för första gången sedan EM, lite småhinder bara för att han ska hålla igång sina hoppmuskler. Han får sex veckor tävlingsfritt men är ändå i arbete, säger Fredricson.

TT: Med en månads distans, vilka är dina starkaste minnesbilder från dagarna i Göteborg?

- Ja, vad ska man säga. Nu när jag är mitt uppe i karriären ser jag tillbaka på det och är jätteglad, men samtidigt snurrar vår värld så fort att man inte kan hänga kvar i det. Det är nya grejor hela tiden, nya utmaningar.

"Känslan var mäktig"

- När min karriär är över kommer jag nog att minnas det som en av de absoluta höjdpunkterna och upplevelsemässigt kommer det att vara svårt att slå, men just nu finns det inte så mycket utrymme att gå och tänka på hur bra det gick på EM.

Och så gör han just det.

- Den starkaste känslan var nog mellan de två rundorna på söndagen (finaldagen). När jag gick ut på den näst sista rundan visste jag att det var en timma till den sista. Jag visste att marginalerna var små, men om jag gjorde det bra skulle jag kunna vinna guld.

- Den känslan var mäktig och det var en väldigt intensiv timma.

Måste vara topp åtta

Den penningstinna världsfinalen i Nations Cup inleds på torsdagen. Sverige måste vara bland de åtta bästa lagen för att nå den avgörande finalomgången på lördag.

TT: Vad kan ni prestera i Barcelona?

- Jag vet inte. Barcelona har inte varit det stora målet för någon av oss eftersom vi hade EM på hemmaplan. Vi ska göra så gott vi kan. Det är svårt att ha någon konkret målbild, men vi ska kämpa på, säger Fredricson.

Henrik von Eckermann på Mary Lou är först ut av svenskarna, följd av Rolf-Göran Bengtsson på Spring Dark och Douglas Lindelöw på Zacramento.

Fredricson är, som i EM, sista ryttare.

Förbundskaptenen Henrik Ankarcrona har rätt att byta ryttare till andra omgången. Gör han det får Evelina Tovek chansen på Castello.