Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En av nycklarna till svensk seger i åttondelsfinalen: att stoppa Christine Sinclair. Arkivbild.

Världsfemma med målmaskin väntar Sverige

Två raka OS-brons inger respekt. En 182-målsskytt också. Sverige ställs mot Kanada i åttondelsfinal i fotbolls-VM.

Christine Sinclair tog sig ett steg närmare att bli alla tiders bästa målskytt på landslagsnivå. Men målet i gruppavgörandet mot Nederländerna, hennes 182:a i karriären (bara amerikanskan Abby Wambach, 184 mål, är bättre), räckte inte för att ta hem grupp E.

Nederländerna vann med 2–1, och skickade Kanada till en åttondelsfinal på Parc des Princes i Paris på måndag, mot Sverige. De svenska spelarna var inte jättesugna på att spela mot Nederländerna, laget som slog ut Sverige i EM-kvartsfinal för två år sedan, men Kanada är inte nödvändigtvis mycket lättare.

- Om det är något som det här laget har visat så är det att vi lär oss snabbt. Om man tittar på de två senaste OS-turneringarna, när vi har misslyckats i en match så har vi varit väldigt snabba på att komma tillbaka. Jag är helt säker på att vi kommer att vara väldigt bra förberedda inför våra nästa motståndare, säger Christine Sinclair efter matchen.

Nytt och gammalt

Kanadas lag förlitar sig fortfarande på viktiga veteraner som Sinclair, Sophie Schmidt och Desiree Scott, men kryddar också VM-laget med nästa generations stjärnor som Jessie Fleming, Kadeisha Buchanan och Janine Beckie.

Landet är rankat femma i världen och har tagit brons i två raka OS. I VM-sammanhang har landet fortfarande bara tagit sig förbi kvartsfinal en gång (slutade fyra 2003), men det vill den danska förbundskaptenen Kenneth Heiner-Møller ändra på.

Hatar att förlora

Att Kanada förlorar, som mot Nederländerna, händer inte särskilt ofta och Heiner-Møller vill inte uppleva det igen i åttondelsfinalen.

- Det finns inget lag som vi vill undvika att möta i den här turneringen. Om vi spelar på topp så kan vi slå vilket lag som helst. Jag kan inte ens komma ihåg när vi senast förlorade en match och det gör att man mår riktigt dåligt, måste jag säga, säger Kenneth Heiner-Møller efter förlusten mot Nederländerna.

Kanada vann dessutom mot Sverige senast lagen möttes, i Algarve Cup i mars. Då blev det 0–0 efter ordinarie tid innan Kanada tog hem segern efter straffar.

För svensk del är det i stället roligare att titta tillbaka till VM-sommaren 2003. Det var då som Josefine Öqvist sköt 2–1 via stolpen och Sverige till final och ett slutligt VM-silver.