Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Västeråsspelarna Magnus Joneby och Linda Lohiniva blickar ut över Studenternas där de idag spelar SM-final i bandy.

Västerås siktar på dubbla guld

För första gången på 31 år har en bandyklubb SM-finallag för både damer och herrar. Västerås herrlag är ute efter 21:a guldet. Damerna hoppas på sitt första.

Fem gånger under 1980-talet hade Boltic både dam- och herrlag i SM-final. 1982 och 1985 vann båda lagen. Men efter 1988 har ingen bandyklubb lyckats med bedriften fram till i dag då Västerås SK kommer med två lag till Studenternas i Uppsala för att möta Skutskär (damerna) och Villa-Lidköping (herrarna).

- Det är väldigt kul. Förhoppningsvis har vi gett lite historik och kunskap till damerna. Men stommen i deras lag vet hur det är att vara i final, de spelade final för två år sedan, säger Simon Jansson om damlaget.

- Det pratas väldigt mycket bandy i Västerås just nu och det vore fantastiskt häftigt om vi kunde ta två guld.

Herrlagets bandy- och finalhistoria är lång. Första gången som VSK spelade i högsta serien var 1921 och första SM-guldet kom 1923. Nu har man spelat 36 finaler och tagit 20 guld.

- Vi är trygga med att ha 20 guld i bagaget, men det är historia och på lördag är det nutid och en ny grupp som vill ta guld, säger lagkaptenen Magnus Joneby.

Damerna vill ha eget guld

Damerna spelade i högsta serien första gången 2001 och den hittills första finalen spelades 2017.

- Vi vet ju att herrlaget har 20 guld, nu vill vi ha ett eget, säger Linda Lohiniva.

VSK vann elitserien för damer och Skutskär kom tvåa. Men det är Skutskär som är regerande mästare.

- Vi har utvecklat vårt spel mycket sedan förra finalen. Och alla har utvecklats individuellt så lägstanivån är höjd, säger Lohiniva.

- I finalen blir det viktigt att undvika egna misstag. Gör vi felpass straffar de oss direkt.

"Kommer många bussar"

Villa-Lidköping vann elitserien för herrar överlägset före Västerås, ett VSK som tog SM-guld 2015 och 2016 men som åkte ut redan i kvartsfinal i fjol.

- Stommen i laget var med både när vi tog två raka och när vi åkte ut i kvartsfinal. De erfarenheterna har vi fört vidare till de unga, säger Simon Jansson.

- I finalen ska vi fortsätta att göra det vi gjort hela säsongen – ha hög fart med mycket anfall. Vi är duktiga på att kriga och stå upp för varandra.

Båda lagen tror på stort stöd från egna supportrar.

- Vi vet att det kommer många bussar med folk som ska se båda finalerna, säger Lohiniva.