Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vem får Svenska Dagbladets guldmedalj i år? Arkivbild.

Vem tilldelas Bragdguldet?

Sarah Sjöström, herrlandslaget i fotboll eller kanske Tove Alexandersson? I dag tillkännages vem som tilldelas Bragdguldet 2017.

En handfull kandidater tros göra upp om Svenska Dagbladets guldmedalj, mer känt som Bragdguldet, inför tillkännagivandet klockan 13.

Av dessa är det framför allt fyra idrottare eller lag som har målats upp som favoriter: simmaren Sarah Sjöström, orienteraren Tove Alexandersson, ryttaren Peder Fredricson samt herrlandslaget i fotboll.

- Jag är nöjd att jag varit med i diskussionen varje år sedan 2013. Det är ett bevis på att jag gjort något bra, säger Sarah Sjöström till Svenska Dagbladet.

Många kandidater

Under VM i Budapest i somras tog hon tre guld, ett silver och satte två världsrekord. Dessutom har 24-åringen i år tagit hem den totala världscupen. Hon kan bli den fjärde idrottaren som har tilldelats utmärkelsen två gånger.

Herrlandslaget i fotboll sticker kanske ut som den största utmanaren till Sarah Sjöström efter Miraklet på Milano, då Sverige slog ut Italien i playoffet till VM.

Men även hoppryttaren Peder Fredricson, EM-guld i år på hästen All In, liksom orienteraren Tove Alexandersson, sex VM-guld i två olika sporter (även skidorientering), är starka kandidater.

- Jag tycker bara att det är jättekul att vara med som kandidat och att andra svenska idrottare presterar så bra. Det är kul när idrotten är bra i Sverige. Alla är värdiga vinnare, säger Tove Alexandersson till SvD.

Rullstolstennis och boxning

Och det finns fler potentiella Bragdguldvinnare:

• Stefan Olsson, rullstolstennis, som efter besvikelsen under Paralympics i Rio fick revansch i Wimbledon i år, där han som oseedad vann hela turneringen.

• Anna Nordqvist, golf, som tog hem sin andra majortitel i karriären genom att vinna Evian Championship.

• Daniel Ståhl, friidrott, som tog VM-silver i diskus och dessförinnan raderade Ricky Bruchs 33 år gamla svenska rekord.

• Östersunds FK, fotboll, som efter att ha sprungit igenom de svenska divisionerna har svarat för skräll efter skräll, den ena större än den andra, i Europa League-spelet.

• Badou Jack, boxning, som har blivit den första svenska boxaren att bli världsmästare i två olika viktklasser.

• Herrlandslaget i ishockey, som tog sitt tionde VM-guld i våras genom att för första gången besegra Kanada i en VM-final.

• Victor Öhling Norberg, skicross, som tog VM-guld bara månader efter flickvännen och landslagskompisen Anna Holmlunds svåra krasch.

Årets vinnare tillkännages av bragdjuryns sekreterare, SvD:s sportkrönikör Anders Lindblad, klockan 13.