Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det var stort medialt intresse kring Christine Sinclair på lördagens kanadensiska träning i Paris, inför åttondelsfinalen i fotbolls-VM mot Sverige.

"Vi vill få ett mentalt övertag direkt"

En svenskdansk tränarduo har kommit in, en ny generation toppspelare börjar ta över. Men för att slå Kanada är det fortfarande Christine Sinclair, världens näst bästa målskytt genom tiderna, som måste stoppas.

36-åriga Christine Sinclair gjorde debut i landslaget för 20 år sedan. Hon har gjort ofattbara 285 landskamper, tredje flest genom tiderna bakom amerikanskorna Kristine Lilly och Christie Rampone. Det är 107 fler än Nilla Fischer, en av Sveriges riktiga veteraner.

- Det är sjukt när man går igenom deras lag och så kommer hon upp på 280 någonting. Det är en fantastisk prestation. Jag har definitivt inte 100 landskamper till i mig, säger Fischer.

Sinclair har gjort ett mål i VM så här långt. Därmed är hon uppe på 182 i landslaget och har bara två upp till Abby Wambach, amerikanskan som är den med flest landslagsmål i historien.

- När jag kom in i landslaget för första gången, som 16-åring, trodde jag naturligtvis inte att jag skulle stå här i dag med de här meriterna och det här antalet matcher. Jag är väldigt lyckligt lottad, säger Christine Sinclair.

Unga rutinerade

Bakom Sinclair har en handfull relativt unga spelare – Kadeisha Buchanan, Jessie Fleming och Janine Beckie är några – börjat bilda nästa generations landslagsstomme. På ledarnivå kom dansken Kenneth Heiner-Møller in som ny förbundskapten förra året och svensken Andrée Jeglertz, som ledde Umeå till fyra SM-guld på 2000-talet, är assisterande.

Men det är fortfarande en 36-årig central anfallare som det mesta kretsar kring.

- Ja, definitivt. Sedan har de många andra bra spelare, men i förstafasen vill de ofta hitta upp på Sinclair, antingen genom att ställa om direkt eller för att bygga spelet, säger Nilla Fischer.

Rumskompis med Seger

TT: Hur ska ni stoppa henne?

- Vi ska försöka få ett mentalt övertag direkt och vinna de två–tre första duellerna. Då brukar det ofta fortsätta bra.

- Men hon är smart, hon är bra på att ligga lite bakom ryggen på en och komma därifrån. Det gäller att ligga tajt och ha koll på var hon är, och försöka blocka så många inlägg som möjligt.

Caroline Seger, klubbkamrat och rumskompis med Sinclair under tiden i Western New York Flash 2011, håller med.

- Det är en fantastisk fotbollsspelare och en fantastisk människa. Hon har visat i många år att hon håller absolut världsklass. Det kommer att bli otroligt kul att möta henne, men vi måste se upp, säger Seger.

Sinclair tonar själv ner sin viktighet.

- Om man tittar på spelarna som vi har så är det flera spelare som gör mål för oss nuförtiden. Nichelle (Prince) har varit otrolig i den här turneringen, Jessie (Fleming) har gjort mål och det är mest otur att Janine (Beckie) inte har hittat rätt än. Vi har många vapen framåt vilket är väldigt glädjande för mig, säger Christine Sinclair.