Villa Lidköpings David Karlsson jublade efter sitt 7–2-mål mot Västerås i herrarnas SM-final i bandy som slutade 8–4 på Studenternas IP i Uppsala.

Villa tog första SM-guldet: "Magiskt"

Villa Lidköping har tagit ett efterlängtat första SM-guld i bandy – 44 år efter klubbens första final. Efter fyra förluster blev det femte gången gillt i 8–4-segern mot Västerås på ett stökigt Studenternas IP i Uppsala.

|

Villa Lidköpings tillresta supportrar kunde knappt hålla sig under slutminuterna på "Studan" vid Fyrisån. När slutsignalen ljöd var den 85-åriga bandyklubbens första SM-guld ett faktum – efter fyra förlorade finaler sedan 1975 – och tusentals av de totalt 18667 åskådarna sprang in på isen.

Lagkaptenen David Karlsson såg tagen ut, med mästarpokalen i ena handen, efter 8–4-segern mot 20-faldiga mesta mästarlaget Västerås.

- Det är värt varje svettdroppe och skridskoskär man har tagit... Har du varit med och tagit det första så har du, sedan är det ingen som bryr sig om det är det tionde (guldet) eller 20:e. Första är ändå första, säger han.

"Kontrollerar matchen"

Herrfinalen mellan elitserieettan Villa och tvåan VSK var jämn i drygt en halvtimme sedan lagen följts åt upp till 2–2. Men när Martin Andreasson satte 3–2 efter 35 minuters spel var det inledningen på matchens avgörande ryck.

Drygt en och en halv minut senare satte Martin Karlsson 4–2 för Villa efter en elegant soloräd och i 40:e minuten sköt Martin Johansson 5–2 på frislag.

- Jag tycker vi spelar bra, som vi gjort hela säsongen. Vi dunkar dit några, leder med 5–2, sedan tycker jag vi kontrollerar matchen hyfsat ändå, säger David Karlsson.

Västgötarna gick till halvtidsvila med en tremålsledning, och samtidigt utbröt oroligheter på läktarplats vid Västeråsklacken. Polis fick ingripa med pepparsprej innan situationen lugnades ner. Ingen person fördes till sjukhus, enligt sjukvårdspersonal TT talade med på plats.

VSK:s tränare Michael Carlsson uppfattade inte situationen, med ger ett kort uttalande kring den.

"Inte bra"

- Jag har inte hört något om det, precis kommit in och förlorat en SM-final... Det är inte bra, polisen får sköta det, säger han.

Villa spelade av andra halvlek och vann till slut med 8–4 efter mål av Joakim Andersson, David Karlsson och Johan Löfstedt samt två VSK-reduceringar från Oscar Gröhn och Robin Andersson.

- Villa är svenska mästare, och de är värdiga mästare. Vi släpper in för konstiga mål i dag. De är bra när de har något mål att spela på. Skum match, säger VSK-tränaren.

Lagkapten Karlsson, som gjorde 7–2-målet, är inriktad på ett stort guldfirande under lördagskvällen och natten. Först under söndagen bär det av hem till Lidköping, en kommun med knappt 40000 invånare.

- Det blir nog fest skulle jag tippa på, säger han i vimlet bland supportrarna.

En av dem svarar sedan över Karlssons axel när Villa-anfallaren får frågan om firande kommer ske i Uppsala.

- Eller så åker vi till Stockholm, det blir större.

Fakta: Senaste SM-finalerna

2019: Villa Lidköping–Västerås 8–4, Studenternas IP, Uppsala

2018: Edsbyn–Sandviken 4–0, Studenternas

2017: Edsbyn–Bollnäs 3–1, Tele2 arena, Stockholm

2016: Västerås–Villa Lidköping 5–2, Tele2 arena

2015: Västerås–Sandviken 6–4, Tele2 arena

2014: Sandviken–Västerås 5–4, Friends arena, Solna

2013: Hammarby–Sandviken 9–4, Friends arena