Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Maja Dahlqvist.

Ville bli som Klüft – blev bäst ändå

Hon valde bort en dröm, att bli som Carolina Klüft, för en annan: att bli bäst i världen. Nu är Maja Dahlqvist där. Det trodde ingen när vintern började.

För fem år sedan visste inte många vem Maja Dahlqvist var. Att hon intervjuades av bolaget Falun Borlänge-Regionen säger nog en del, och hennes svar säger definitivt någonting annat. På frågan om vad hon gör om tio år svarade Dahlqvist:

- Då glider jag runt i världscupen och tar hem mästerskapsmedaljer för Sverige.

Det tog halva tiden. Nu är 24-åringen från Borlänge bäst i världen, och utvecklingen måste sägas vara anmärkningsvärd.

Hon tog sin första pallplats i världscupen förra året men blev inte uttagen till OS. Inte heller fick hon plats i A-landslaget till den här skidsäsongen. Det senare var helt uppenbart en felanalys av landslagsledningen.

Radat upp pallplatser

Dahlqvist har bakom den stora stjärnan Stina Nilsson radat upp pallplatser i vinter, och vunnit båda de sprintstafetter som har körts i världscupen den här säsongen. Efter det trista slutet på den individuella sprinten häromdagen – Dahlqvist föll i finalen – fick hon så sin revansch med ett VM-guld i sprintstafett tillsammans med Nilsson.

Målsättningen att en dag bli bäst har alltid funnits där.

- Det har man väl tänkt sedan man var liten, säger Maja Dahlqvist.

Att hon skulle bli skidåkare var samtidigt långt ifrån självklart. Den stora idolen när hon var yngre var friidrottaren Carolina Klüft.

- Jag var inte alls så duktig på att åka skidor när jag var liten. Jag var bättre på friidrott, men jag tyckte att det var roligare att åka skidor. Och när jag valde gymnasium så valde jag skidgymnasium för att jag också skulle kunna fortsätta med friidrotten. Så jag fortsatte en säsong, och sedan kände jag att det blev mer och mer skidor, även om jag kanske inte tyckte att uthållighetsträningen på skidor var det roligaste.

Naturligt snabb

Det är ingen slump, säger hon, att hon är så bra i skidsprint. Men till skillnad från andra skidåkare som har hållit på med friidrott är det inte uthålligheten som hon har med sig.

- Jag är ganska naturligt snabb. När jag höll på med friidrott höll jag också på med sprint och sprang max ett varv. Det är väl inte direkt samma som de andra skidåkarna som har hållit på med löpning har gjort.

Att hon redan nu står på toppen av skidvärlden förvånar nog ändå de flesta, inklusive henne.

- Det har gått ganska snabbt, att jag har kunnat åka så bra så många gånger. Det är ändå över förväntan.

Inför nästa säsong borde Maja Dahlqvist hursomhelst ha stora möjligheter att ta en plats i A-landslaget.

- Jag hoppas att de är goda. Men vi får se.