Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Andreas Vindheim gratuleras av Arnòr Traustason efter inlägget som via vänsterbacken Caner Erkin gav Malmö FF 1–0 hemma mot Besiktas i Europa League. Vindheim fixade även en straff, som Markus Rosenberg satte fram till slutresultatet 2–0.

Vindheim i huvudrollen när MFF slog Besiktas

Ett inlägg som seglade i mål och en ordnad straff. Norrmannen Andreas Vindheim spelade huvudrollen när Malmö FF slog Besiktas i Europa League med 2–0 på hemmaplan.

I Europa League-premiären borta mot belgiska Genk hade Malmö FF inte mycket att sätta emot (0–2). För att kunna utmana om att gå vidare från gruppen var skåningarna därför i behov av att ta poäng hemma mot den turkiska storklubben Besiktas.

Ett Besiktas som under den förra Europasäsongen vann sin grupp i Champions League (utslaget i åttondelsfinal). En turkisk storhet som våren 2017 spelade kvartsfinal i Europa League. En klubb som har den forna Real Madrid-stjärnan Pepe och kroaten Domagoj Vida, som spelade VM-final i somras, i backlinjen och som har råd att starta med nederländaren Ryan Babel och portugisen Ricardo Quaresma på bänken.

"Var väl självmål"

Det brydde sig inte norrmannen Andreas Vindheim om. MFF:s så kallade "wingback" på högerkanten såg till att Malmö i allra högsta grad är med i kampen om de översta platserna i gruppen.

I den 53:e minuten slog Vindheim ett inlägg från sin högerkant som – via vänsterbacken Caner Erkin – seglade i mål bakom Besiktasmålvakten Loris Karius. Målet bedömdes senare som ett självmål.

- Ja, det är väl ett självmål. Jag försökte i alla fall få på ett inlägg, jag vet inte om det ändrar riktning. Jag har inte sett reprisen, säger Vindheim och fortsätter:

- Jag trodde att målvakten skulle ta den, men den gick snyggt in i bortre.

"En klassmålvakt egentligen"

Målet var en ny tabbe av tysken Karius som i våras, när han spelade för Liverpool, svarade för två stora misstag när Real Madrid vann Champions League-finalen.

- Jag är Liverpoolsupporter, så den finalen såg jag, säger Vindheim med ett snett leende.

Något speciellt snack om att Karius kan svara för misstag har dock inte MFF-spelarna haft.

- Han är ju en klassmålvakt egentligen. Han är säkert den bäste målvakten vi har mött sedan vi spelade mot Real Madrid och PSG.

Med knappa kvarten kvar att spela klev 23-åringen från Bergen återigen in i huvudrollen. Då löpte han igenom i djupled och revs ner av Erkin.

- En solklar straff. Jag kommer före honom och han trampar väl skon av mig, säger norrmannen.

Öppet i gruppen

Straffen satte lagkaptenen Markus Rosenberg säkert mitt i mål bakom Karius. Resultatet var inte på något sätt ologiskt. Första halvlek var jämn, men i andra akten tog MFF över mer och mer. Besiktas hade dock sina chanser, men hemmamålvakten Johan Dahlin svarade för flera högklassiga räddningar. Framför allt i första halvlek

- Vi gör en fantastisk match i 95 minuter. Jag tycker att vi är förtjänta av att vinna. De har ju två frilägen, de är ju ganska viktiga och avgörande i det skedet av matchen, säger Dahlin.

Norska Sarpsborg skrällde samtidigt mot Genk (3–1) hemma och nu är grupp I helt öppen. Alla fyra lag står på tre poäng och med samma målskillnad. Närmast väntar ett dubbelmöte med Sarpsborg för MFF – borta den 25 oktober och hemma den 8 november.

- Det ska bli kul att möta ett norskt lag och visa att Malmö är bäst i Skandinavien. Att de slog Genk är bra för gruppen. Nu har vi alla möjligheter, säger Andreas Vindheim.