Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

President Donald Trump under tisdagens ceremoni för att fira USA utanför Vita huset.

Vita huset skyller på Eagles

USA:s president Donald Trump fortsätter sitt bråk med NFL-laget Philadelphia Eagles. Lagets spelare "övergav sina fans" när de inte ville komma till Vita huset, heter det.

Det hela grundar sig i knäböjningsbråket runt den amerikanska fotbollsligan NFL. Trump drog tillbaka Eagles inbjudan till Vita huset sedan de flesta i laget vägrat att komma till en ceremoni där Super Bowl-vinnarna skulle hyllas.

Då fick det vara, enligt Trump, som i stället meddelade att ett evenemang skulle arrangeras för att "fira USA", en patriotisk ceremoni som nu har hållits på gräsmattan utanför Vita huset.

Besökare knäböjde

Trump håller fast vid att medborgarna ska stå upp under nationalsången för att ära dem som offrat sina liv för nationen.

- Vi står upp för att visa vår kärlek till landets medborgare och vår magnifika konstitution, sade Trump medan många av gästerna viftade med amerikanska flaggor, enligt Reuters.

Presidenten bjöd in 1 000 utvalda personer till ceremonin. En man bland åskådarna gick ned på knä under nationalsången, vilket filmades av SVT:s korrespondent Carina Bergfeldt och lades ut på Twitter. Filmen fick stor spridning i amerikanska medier. Personen valde själv att förbli anonym och vill inte kommentera händelsen, enligt SVT.

Basketstjärnorna i protest

Knäböjningarna i NFL inleddes som en protest mot polisvåld mot svarta i USA, men har delvis utvecklats till ett ställningstagande mot Trump. Trump har varit öppet och starkt kritiskt mot agerandet. Ingen av Eaglesspelarna knäböjde när nationalsången spelades under den senaste fotbollssäsongen enligt statistik som förts – men Trump tog ändå upp frågan när han drog tillbaka sin inbjudan till Vita huset.

På tisdagen trappades det upp ytterligare när Vita huset inför USA-ceremonin sade att Eagles "övergett sina fans" och att laget var ansvarigt för att Super Bowl-ceremonin inte blev av, enligt nyhetsbyråer.

Vinnande lag i de stora proffsserierna hälsar traditionsenligt på i Vita huset varje år. Genom åren har en och annan avstått av politiska skäl. Men sedan Trump tillträdde har kontroverserna varit ovanligt många.

Nu säger också basketens superstjärnor LeBron James, Cleveland, och Stephen Curry, Golden State, att de är överens om att vilket lag som än vinner NBA – där finalserien just nu pågår – ska hoppa över besöket i Vita huset.