Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Skidlandslagets Charlotte Kalla anländer till Arlanda på måndagen.

VM är Kallas stora mål efter OS-framgångarna

Charlotta Kalla har vunnit allt. Men inte den totala världscupen. En full satsning på den titeln får vänta.

Den svenska OS-truppen i längdskidor är tillbaka på svensk mark. De svenska damerna sken mest i spåren i Pyeongchang och tog Sveriges samtliga längdskidåkningsmedaljer: sex till antalet.

När de svenska skidåkarna traskade ut i den folkstinna ankomsthallen på Arlanda (förutom Stina Nilsson och övriga som är bosatta Östersund, som var tvungna att kuta likt ett sprintlopp till ett anslutande flyg), så var det på framför allt en person som medaljerna dinglade tungt runt halsen: Charlotte Kalla. Totalt kammade den svenska längdstjärnan från Tärendö hem fyra medaljer: ett guld och tre silver.

- Jag har haft som mål att vara i säsongsbästa-form de här veckorna och det känner jag att jag har lyckats med. Det var nästan så att jag önskade att tävlingarna aldrig skulle ta slut.

TT: Hur känns det att vara hemma?

- Det känns väldigt bra. Det är först nu när man landar som man släpper fram hemlängtan som mest. Det har varit ett fantastiskt mästerskap. Väldigt skönt att få komma hem, säger Charlotte Kalla.

En titel saknas

30-åringen är en notorisk mästerskapsåkare. Hon har tagit medalj i alla mästerskap (21 stycken), OS och VM inräknat, sedan 2009 och är Sveriges främsta kvinnliga olympiska deltagare genom tiderna.

TT: Vad är receptet bakom att du alltid lyckas pricka formen till ett mästerskap?

- Jag har en stor tro på det jag gör och det tror jag är väldigt viktigt. Att inte förhandla så mycket med mig själv utan bara vara i genomförandet. Jag har haft jättebra förberedelser inför det här OS:et så det tar jag med mig, säger hon.

Värt att också nämna är att hon vann Tour de Ski som 20-åring. Hon har med andra ord vunnit allt? Nej, inte riktigt.

Den titel hon ännu saknar i sitt dignande prisskåp är den totala världscupen. Väldigt ofta har jakten på den blivit eftersatt till fördel för att i stället lägga mer krut på förberedelserna inför ett mästerskap. Och den totala världscupstiteln kommer inte vara prioritet till nästa säsong heller.

Då väntar VM i Seefeld och fokus kommer ligga på att pricka formen till det, snarare än på den vakanta titeln.

- Det kommer att vara det stora målet, säger hon.

Träning i Sundsvall

Världscupskarusellen drar i gång igen redan till helgen i Lahtis och Finland.

Vilket är lite för nära inpå OS-äventyret för Kalla.

- Jag laddar för tävlingarna därefter i stället, säger hon, och syftar på tremilen i Holmenkollen och världscupavslutningen i Falun

TT: Hur ser planen ut närmaste tiden?

- Nu kommer det bli träning hemma i Sundsvall och några lugna dagar.

Även Ebba Andersson står över Lahtis.

- Jag kommer stå över den här helgen och ladda för att göra en bra avslutning efter det, säger Andersson, som i stället ska ta med sig sitt stafettsilver hem till Sollefteå och slappna av.

- Nu blir det skönt att komma hem och landa i det här.