Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det österrikiska landslagshotellet i Seefeld där polis gjorde ett dopningstillslag.

VM-åkare greps med spruta i armen

Skid-VM skakas av en dopningsskandal. Fem aktiva från Österrike, Estland och Kazakstan har gripits, misstänkta för bloddopning. En åkare togs på bar gärning.

Österrikisk och tysk polis slog till mot ett internationellt dopningsnätverk som tros ha verkat i minst fem år. Bland annat greps fem längdåkare på plats under pågående VM i Seefeld. Samtidigt beslagtogs ett komplett dopningslaboratorium i tyska Erfurt.

Operationen, som har fått namnet "Aderlass" (åderlåtning), har under flera månader kartlagt en tysk idrottsläkare och hans medarbetare. Polisen misstänker att den kriminella grupperingen, från sin bas i Erfurt, har hjälpt en rad elitidrottare att bloddopa sig under åren. Totalt har nio personer gripits hittills, varav fem är aktiva idrottare.

- Det handlar om två österrikiska längdåkare, två längdåkare från Estland och en från Kazakstan. Dessutom en idrottsläkare från Tyskland och ett antal medarbetare till honom, säger Hansjörg Mayr, talesperson vid åklagarmyndigheten i Innsbruck.

Fyra namngivna

De gripna österrikiska åkarna är enligt landets skidförbund Dominik Baldauf och Max Hauke som kom sexa i sprintstafetten i söndags, medan det estländska skidförbundet bekräftar att landslagsåkarna Karel Tammjärv och Andreas Veerpalu är misstänkta. Hauke, Tammjärv och Veerpalu var alla anmälda till onsdagens 15-kilometerslopp, men strök sig kort före start.

Övriga åkare i det estländska landslaget förstod inte vad som hade hänt förrän efter loppet.

Av någon anledning bodde Tammjärv och Veerpalu på ett hotell i Seefeld medan resten av landslaget bodde i Leithen, några kilometer utanför staden.

- Jag fick reda på det här när jag gick i mål, jag vet ingenting om det. Jag vet att de misstänks för dopning, det är riktigt illa. Jag hoppas att det inte är någonting. Men jag bor inte med Veerpalu och Karel, vi bor fem kilometer härifrån, säger Martin Himma och lägger till att han tror att även den misstänkta kazaken bor på samma hotell som Veerpalu och Tammjärv.

Lagkamraten Raido Rankel, som bor på samma hotell som Himma, är lika förvånad.

- Självklart är jag förvånad, det här är helt nytt för mig. Jag är ganska chockad just nu, säger Raido Rankel.

Enligt Dieter Csefan, på österrikiska kriminalpolisen, har de fem idrottarna övervakats både inför och under VM. Det ledde till att en av dem kunde gripas på bar gärning.

- Vi har under utredningen identifierat fem idrottare, som i dag också har gripits. Vi lyckades också ta en av idrottarna på bar gärning, han greps med blodtransfusionen i armen, säger Csefan.

Fler idrottare

Det finns i nuläget inga uppgifter om att dopningshärvan skulle ha några kopplingar till Sverige eller Norge. Dieter Csefan utesluter dock inte att fler idrottare och fler idrotter kan dras in i härvan.

- Det är i nuläget de här nationerna (Österrike, Estland, Kazakstan) som det handlar om, säger han.

- Vi har nu mycket bevismaterial att gå igenom, det återstå att se hur många idrottare vi kan identifiera genom detta.

"Sorgens dag"

Dopningsmisstankarna är ett hårt slag för hemmanationen Österrike.

- Det är en sorgens dag för oss. Det är så trist. Vi var ute och testade skidor och nu känns allt så meningslöst. Det är helt idiotiskt, säger norrmannen Trond Nystad, som är österrikisk landslagstränare, till SVT.

Norrmannen har varit tränare i flera länder och flyttade till Österrike, som han säger, för att lära dem träna bättre och träna smartare. Han säger sig inte ha sett några tecken på att hans österrikiska åkare dopat sig.

- Jag har inte sett någonting. Jag trodde att de var förnuftiga och började tränat hårt, men tydligen var det inte alla som ville göra det. Det är trist. Det är tungt när man ger allt och så sker detta. Det är hopplöst, säger Nystad.