Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sveriges Alexander Galante Carlström kämpar mot finländska spelare i VM-finalen för två år sedan. Arkivbild.

VM-guldet ska hem till Sverige

Förra VM-finalen för två år sedan förlorade Sverige mot Finland. Därför finns det bara ett mål i årets VM.

Det är ett revanschsuget svenskt landslag som senare i dag springer in på planen i Prag för den första matchen i innebandy-VM.

På andra sidan står Finland, laget Sverige förlorade så snöpligt mot i VM-finalen i Riga för två år sedan.

Trots svensk ledning med både 2–0 och 3–2 kunde Finland kvittera och avgöra matchen på straffar.

Nu möts de igen i VM-premiären.

- Det är perfekt att få en sådan genomkörare direkt. Då ställs allt på sin spets direkt. Man måste göra en riktigt bra match för att vinna. Den här matchen betyder allt, säger Galante Carlström.

Eventuell final

Forwarden Kim Nilsson håller med.

- Det är ju en eventuell final, så klart. Vi har mötts ofta i finaler, men det är skönt att få dem så här tidigt och få veta hur vi står emot dem, säger han.

Nilsson beskriver ett svenskt lag fyllt av revanschlust.

- Vi har förberett oss maximalt. Och med det laget som vi har är jag inte alls orolig. Gör vi det vi ska och har ett flyt så ska det här gå bra, säger Nilsson.

Det nya VM-upplägget med två seedade grupper med topplag i gör att det blir tuffare matcher direkt i gruppspelet. Sverige möter även Norge och Danmark i en helnordisk grupp innan slutspelet väntar i slutet av nästa vecka.

Jämnare turnering

När det vankas final är det inte alls säkert att det är Sverige och Finland som möts. Lagen bakom har gått fram de senaste åren.

- Det kommer att bli en av de jämnare turneringarna någonsin, säger Alexander Galante Carlström.

- Schweiz har slagit Finland i de flesta matcherna det senaste året. Folk som inte är insatta vet inte det och Tjeckien har en entusiastisk publik, fortsätter han.

Galante, Sveriges målkung, kommer till VM från en storartad säsong i Svenska superligan. Han har öst in mål för ett Falun som leder serien. Inför den här säsongen bestämde sig Galante Carlström för att göra förändringar i sitt liv för att få ut maximalt till VM.

Han har skurit ner på kolhydrater och slutat med socker för att få ut max av sin kropp.

- Jag har gått ner 4-5 kilo i vikt och det märks i spelet, säger Galante Carlström som hoppas att det ska märkas även i målprotokollet.

VM-premiären mellan Sverige och Finland spelas klockan 15 på lördagseftermiddagen.