Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frida Hansdotter hoppas på ett formbesked i VM-genrepen i storslalom och slalom i Maribor. Arkivbild.

VM-hoppen söker formbesked i "svenskbacken"

Camilla Nilsson, Kristina Andersson, Pernilla Wiberg och Anja Pärson är fyra svenska alpina stjärnor med ett gemensamt. Alla har de vunnit slalomen i Pohorje-pisten utanför Maribor. Frida Hansdotter blir gärna medlem i den klubben – men viktigare än så är ett starkt formbesked inför VM.

Placeringarna 4–3–3–ut i andra–4–5 i vinterns världscuptävlingar i slalom är ingen dålig rad, inte heller resultat som väcker farhågor inför världsmästerskapet på hemmaplan. Men de berättar också att Hansdotter – tungt svenskt medaljhopp i Åre – den här säsongen väntar på dagen då det verkligen stämmer.

- Jag hade en bra början. Sedan kom urkörningen i Semmering, i Courchevel vurpade jag på inkörningen och sedan fick jag magsjuka inför Flachau. Jag tycker att jag haft lite oflyt. Jul- och nyårstruppen var kanske inte den bästa men jag var ändå fyra och femma.

"Man blir lite irriterad"

- Jag kände väl att jag inte var riktigt hundra. Jag ska inte säga att jag är besviken men jag vill ha mera. Man blir lite irriterad på sig själv när man inte får ut det där lilla sista, säger Hansdotter.

TT: Hur viktigt blir genrepet?

- Jag skulle säga att det alltid är skönt att ha ett bra genrep, men jag står inte och faller med ett resultat den här helgen. Jag vet vad jag kan och jag vet vad jag behöver göra, men det är klart att jag vill prestera. Det vill man alltid, säger Hansdotter.

Väderleksrapporterna talar om regn och runt tio plusgrader lagom till lördagens slalom, men backen är välpreparerad efter den senaste tidens kyla. Någon fara för tävlingen är det inte enligt arrangörerna.

Maribor är väderkänsligt. Flera gånger har tävlingarna ställts in eller flyttats – som 2014 när Kranjska Gora fick ta över.

Där tog Hansdotter karriärens första seger.

- De säger att backen här i Maribor är en "svenskbacke", liknar backarna hemma, men jag är ju lite tvärtom och trivs bättre när det är lite tuffare.

- När tävlingen flyttades till Kranjska Gora blev jag lycklig, säger Hansdotter.

Flachau är glömt

För Anna Swenn-Larsson, sexa i slalomcupen, är det första tävlingen efter den omtumlande kvällen i Flachau. Där firade hon tredjeplatsen och såg fram emot karriärens första besök på prispallen. Då kom beskedet som vände upp och ned på känslorna:

Diskvalificerad på grund av en grensling.

- Det var jättetufft där och då, men det är historia. Jag visade att jag verkligen kan vara på pallen och har så stark åkning, säger Swenn-Larsson.

I Maribor ges möjligheten att sudda bort än mer av upplevelsen för tre veckor sedan.

- Det känns kul med ett race före VM, men jag tror inte att det har någon större betydelse för VM. Däremot är det alltid kul att tävla och jag försöker alltid att vara i nuet och inte tänka på att det snart är VM, säger Swenn-Larsson.

Fajt om VM-platserna

På söndag tas VM-truppen i storslalom och slalom ut. Tidigare prestationer i vinter ligger till grund, men formen just nu har också betydelse, speciellt i slalom där fajten bakom givna Hansdotter och Swenn-Larsson är skarp.

Sara Hector, Charlotta Säfvenberg, Ylva Stålnacke, Emelie Wikström, Magdalena Fjällström och kanske Estelle Alphand kämpar om platserna

Storslalomen i Maribor avgörs på fredagen, slalomen på lördag.