Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sverige gick till final och tog silver i senaste OS, i Rio de Janeiro. Ska landslaget ta sig till OS i Tokyo nästa år krävs förmodligen en semifinalplats i VM.

VM inte bara VM för Sveriges veteraner

VM är inte bara ett VM. VM är också ett knivigt OS-kval, och för Sveriges veteraner kan det bli avgörande för om landslagskarriären ska fortsätta.

Det är ingen lätt uppgift att kvala in till OS i Tokyo nästa år. Åtta europeiska lag är klara för åttondelsfinal i fotbolls-VM i Frankrike, men bara de tre främsta av dem går till OS.

- Nu spelade vi ju i den förra finalen och vill jättegärna vara där. Men att kvala in som ett av tre lag, det är fortfarande en enormt svår uppgift, säger målvakten Hedvig Lindahl.

Sverige tog OS-silver 2016, men kvalet dit var en pärs. En halvdan insats i VM 2015 slutade med att Sverige åkte ut i redan åttondelsfinal. Bollen studsade dock svensk väg när också flera av de europeiska konkurrenterna förlorade sina åttondelsfinaler. Endast Frankrike och Tyskland kvalade in direkt till OS, och Sverige lyckades sedan ta den sista platsen efter ett OS-kval mot Norge, Nederländerna och Schweiz.

Brittiskt OS-lag

I pågående VM är konkurrensen ännu tuffare eftersom ytterligare en mycket stark nation har kastats in i OS-leken.

England tog VM-brons för fyra år sedan men var då utom tävlan eftersom Skottland, Wales och Nordirland inte gick med på att låta landet representera Storbritannien i OS. Den här gången är England, som Storbritanniens kvallag, med i matchen och har inlett mästerskapet med tre raka segrar.

Ett inte otroligt scenario, som vore illa för svensk del, är att det blir Norge–England i en kvartsfinal och Italien–Nederländerna i en annan. Sverige kommer då troligtvis att behöva gå till semifinal – Tyskland är en trolig motståndare i kvartsfinalen – för att kvala in.

Lägg därtill guldfavoriten Frankrike som väntas slåss om ytterligare en semifinalplats med regerande världsmästaren USA.

- Jag tror att det kommer att krävas en semifinalplats för att kvala in direkt. För kval kanske det räcker med att nå kvarten, sade Sveriges landslagschef Marika Domanski Lyfors inför VM.

"Vi får se"

En sommar i Tokyo kan kanske fungera som extra morot för den äldre spelarskaran, för vilka ett missat OS skulle kunna innebära att landslagskarriären tar slut redan efter sommaren.

- Man har gjort några mästerskap, vilket man är otroligt stolt över. Jag tänker efter och njuter ytterligare i dag av de här tillfällena, att få vara i den här miljön och att få åka på mästerskap. För det är det mäktigaste man kan göra som spelare, säger Linda Sembrant, 32.

Nilla Fischer och Caroline Seger, båda 34, är två andra av landslagets stöttepelare. Båda har sagt att sommarens VM blir deras sista för Sverige, men ingen av dem vill riktigt säga vad som händer om Sverige missar OS i Tokyo.

- Vi får se. Var sak har sin tid, men vi börjar med VM, säger Nilla Fischer, 34.

- Jag tror att alla pusselbitar kommer att falla på plats efter det här VM:et. Alla saker som man funderar på och alla känslor, de kommer nog att falla sig naturligt efter VM. Vi får väl se vad som händer, säger Caroline Seger.

Hoppas på fortsättning

Målvakten Hedvig Lindahl är VM-truppens äldsta spelare med sina 36 år. Hon känner inget vemod alls inför mästerskapet.

- Om vi inte kvalar in till OS så blir det långt till nästa mästerskap och då kommer ju frågorna om det är dags att föryngra. Men ärligt talat känner jag så här: Om inte jag får vara med om något mer än det här så är jag väldigt tacksam över det som jag har fått vara med om. Jag är inte rädd för att missa något, jag känner bara en stor glädje och ära att få möjligheten att eventuellt föra Sverige till ett nytt OS-slutspel.

Marika Domanski Lyfors inser att vissa av landslagets bärande spelare närmar sig slutet på sina landslagskarriärer. Arbetet med att fylla luckan pågår sedan länge.

- Man kan inte ersätta sådana spelare på ett och samma bräde. Men nu tycker jag att det är så många spelare som har varit på väg, och fortfarande är på väg, in i det här laget. Så successivt kommer vi att kunna täppa till det. Men jag hoppas också att det är några av de här spelarna som vill fortsätta över ett EM i England 2021, det vore fantastiskt, säger Marika Domanski Lyfors.