Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jubel i det nordamerikanska lägret efter att fotbolls-VM 2026 tilldelats Kanada, Mexiko och USA.

VM med 48 lag i Nordamerika: Ett bra beslut

Fotbolls-VM kommer för första gången att arrangeras av tre länder. Kanada, Mexiko och USA samarbetar när mästerskapet utökas till 48 lag 2026.

Herr-VM i fotboll 2026 kommer att avgöras i USA, Kanada och Mexiko. Det beslutade Internationella fotbollsförbundet Fifas medlemsländer på kongressen i Moskva.

Det nordamerikanska alternativet fick 134 röster, 67 procent, enda motkandidaten Marocko fick 65 röster medan en medlem valde att gå emot båda alternativen.

- Tack för att ni anförtror oss privilegiet att stå värd för VM 2026. I dag är fotbollen den enda segraren, säger Carlos Cordiero, ordförande för USA:s fotbollsförbund.

Mästerskapet om åtta år blir det första med 48 lag, att jämföra med dagens 32.

Det är också första gången tre länder samsas om arrangemanget. En stor majoritet av matcherna, 60 av 80, kommer att spelas i USA. Kanada och Mexiko får tio matcher var.

- Jag tycker att det är bra att man vågar pröva en flernationslösning. Jag tror att det är en bra signal. Ska man klara av att utse VM-arrangörer i framtiden måste man gå över nationsgränserna. Det är inte rimligt att ett land tar emot 48 lag, säger Svenska fotbollsförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.

Räknar med jättevinst

VM-arrangören har samtliga arenor på plats och finalen avgörs på Metlife Stadium i New Jersey, hemmaplan för New York Giants och New York Jets i NFL.

Cordiero räknar med att mästerskapet 2026, vars budget är knappt en sjundedel av Rysslands för årets VM, kommer att gå med motsvarande 95 miljarder kronor i vinst. Motsvarande beräkning för Marocko pekade mot en vinst på drygt 40 miljarder kronor.

- Jag tycker att det är ett bra beslut och det är ett tydligare utslag än förväntat. Hållbarhetsfrågan med att alla arenor finns på plats, att det är 32 år sedan Nordamerika senast arrangerade VM och att det ger fotbollsvärlden dubbelt så mycket pengar för pojkars och flickors fotbollsutveckling – det är tre starka argument, säger Karl-Erik Nilsson.

Fem missar

USA:s president Donald Trump konstaterar på Twitter att "valsegern" är resultatet av hårt arbete. Nilsson tror inte att den ansträngda relationen mellan USA och arrangörskollegorna kommer att utgöra några bekymmer.

- Det är 2026 vi talar om. Det är många år dit och de är själva övertygade om att det ska funka. Vi tror inte att det ska bli ett problem, säger Nilson.

Det är första gången VM-värden utses genom en omröstning där medlemsländerna fick en röst var. Tidigare har beslutet fattats av Fifas exekutivkommitté. Valen av årets VM-värd Ryssland och Qatar 2022 har fått skarp kritik och omgärdats av korruptionsrykten.

USA arrangerade herr-VM 1994 och Mexiko stod värd 1970 och 1986. Kanada arrangerade dam-VM 2015. Marocko har efter dagens beslut misslyckats att få VM vid fem tillfällen.