Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ljubomir Vranjes (i mitten) på presskonferensen i Kristianstad.

Vranjes vänder hem: "Jag vill bjuda på show"

Ljubomir Vranjes har satt sin fot i IFK Kristianstad. Nu vill han se till att sätta ett tydligt avtryck – efter 20 år utomlands.

Klubbens första kontakt med tränaren togs i december och övergången blev definitivt klar i mitten av januari. Men Vranjes önskan om att vända hem har funnits längre än så.

- Det har funnits en otroligt stor längtan att flytta hem det senaste halvåret. Jag har saknat att prata svenska, att saker och ting är lagom. Så är det inte alltid utomlands. Men för mina barn är det nästan exotiskt att flytta hem, säger han med ett skratt.

Vranjes vann Champions League med Flensburg-Handewitt 2014 och utnämndes till årets tränare av Internationella handbollförbundet samma år. Lägg därtill att han har varit förbundskapten för både Serbien och Ungern.

"Förutsättningar som halva Bundesliga"

Hans meriter råder det inga tvivel om. Frågan är hur han kan förvalta dem i IFK Kristianstad.

- IFK har samma förutsättningar som halva Bundesliga, och jag vet inte om folk i staden är medvetna om det. Det krävs inte så mycket för att ta nästa steg, säger han.

Kristianstad har vunnit fyra raka SM-guld. Vranjes tror att han kan utveckla laget ytterligare och på bredare fronter, vilket inte bara handlar om sportsliga framgångar.

- Jag vill bjuda på show. Vi är faktiskt här för att hjälpa publiken att komma tillbaka. Vi ska spela vår handboll till hundra procent, det är show. Sedan ska vi kunna bjuda på ett leende och bjuda barnen som kommer hit på autografer. Hela den biten bygger en förening.

Kliver in om en månad

Den ursprungliga tanken var att Ola Lindgren skulle leda laget säsongen ut, men efter att han klev av med omedelbar verkan förra veckan grusades planerna. Därför dröjer Vranjes debut vid tränarbänken i Kristianstad till den 27 februari.

Fram till dess leds laget av den tillfälliga duon Lasse Olsson och Uffe Larsson.

Vranjes, som tar med sig Björn Sätherström som assisterande tränare, förklarar att han själv planerar att flytta till Skåne i mars.

TT: Flyttar du hem för gott?

- Jag känner mig själv och att det ska vara för gott tror jag inte. Jag är så pass ung fortfarande. Men det är absolut rätt steg.