Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Wadas ordförande Craig Reedie. Arkivbild.

Wada: Ny databas bevisar rysk massdopning

Antidopningsorganisation Wada har kommit över en databas som ska kunna bevisa misstankarna om systematisk rysk dopning.

Uppgifterna från Wada kommer samtidigt som många röster har höjts för att Ryssland ska stoppas från att vara med i vinter-OS i Pyeongchang i februari.

Wada uppger att databasen innehåller resultat av dopningsprov tagna mellan januari 2012 och augusti 2015 på ett ryskt laboratorium i Moskva. Organisationen kommer att berätta mer om sitt fynd på ett möte med dess exekutiva kommitté i Seoul i mitten av nästa vecka.

Ryska myndigheter har hela tiden nekat till anklagelserna om statsstyrd systematiserad dopning och så sent som häromdagen anklagade president Vladimir Putin USA för att ligga bakom anklagelserna, ett sätt att "destabilisera Ryssland inför landets presidentval" nästa år.

Men Wada uppger att analysen av provresultaten visar att dopningen var organiserad. IOK ska vara informerad av den nya upptäckten.

"Den här nya informationen gör det ännu viktigare för ryska myndigheter att offentligt acceptera vad som har kommit fram så att vi alla kan gå vidare med att bryta ner misstron som finns mot rysk idrott", säger Wadas ordförande Craig Reedie i ett uttalande.

I början av december väntas IOK komma med definitivt besked om ryska idrottare tillåts ställa upp i Pyeongchang. Ryssland fick vara med i sommar-OS i Rio 2016, men idrottare i flera sporter är avstängda för brott mot dopningsbestämmelserna.