Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Henrik Harlaut har tagit fyra guld i big air i X-Games. Arkivbild.

X-Games som OS-förberedelse

Freeskiing- och snowboardåkarna ser oftast X-Games som säsongens största tävling. Men inte i år, då OS står för dörren.

Fem svenska freeskiingåkare är inbjudna till den prestigefyllda tävlingen i Aspen, som startar på torsdagen. Alla fem är uttagna till OS och använder X-Games som förberedelser inför Pyeongchang-spelen.

För Emma Dahlström, som nyligen kommit tillbaka efter sin korsbandsskada, är tävlingen extra viktig.

- Hon ska använda X-Games för att testa sig själv ännu mer, säger Stefan Karlsson, sportchef för freeskiing i Svenska skidförbundet.

Dahlström är inbjuden både i big air och i slopestyle. Det återstår att se om Dahlström, som vann i slopestyle i X-Games 2015, ställer upp i big air eftersom hon inte tävlat i grenen sedan förra våren och det enbart är slopestyle i OS.

Blott 15-åriga stjärnskottet Jennie-Lee Burmansson är med för första gången. Hon har varit på prispallen fyra gånger i säsongens fem slopestyletävlingar i världscupen och får ses som en av favoriterna även i X-Games.

Henrik Harlaut, som har fyra X-Gamesguld i big air på meritlistan, får ställa upp i både big air och i slopestyle. Han har den här säsongen enbart tävlat i

slopestyle, med tanke på OS, men vann big air-cupen förra året i världscupen.

Även Oscar Wester och Jesper Tjäder är med i slopestyle i Aspen.

Efter X-Games åker svenskarna hem för att ladda inför OS. Det blir ett träningsläger i Åre i början av februari innan de åker över till Sydkorea för att vara med på OS-invigningen den 9 februari.