Niclas Ekberg har testat positivt för covid-19 och isolerats. Isak Persson ersätter.
Niclas Ekberg har testat positivt för covid-19 och isolerats. Isak Persson ersätter. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Nytt covidfall – Persson flygs in till EM

Coronasmittan fortsätter att härja i den svenska EM-truppen. Högersexan Niclas Ekberg har testats positivt och förts till ett isoleringshotell. Även videoanalytikern Björn Sätherström är smittad.
– Det är så livet är nu och vi får hantera det på ett bra sätt, säger förbundskaptenen Glenn Solberg.

ANNONS

Sedan tidigare befinner sig Daniel Pettersson och Max Darj i karantän. I all hast tog lagledningen beslutet att flyga in Isak Persson till mästerskapet i Slovakien.

Ekbergs test visade sig vara positivt och spel i de kommande matcherna – med start mot Ryssland på torsdagen – i mellanrundan är uteslutet.

På dagens träning saknade laget båda sina ordinarie högersexor – Pettersson och Ekberg.

"Tror det ska går bra"

Isak Persson, skytteligavinnare i handbollsligan förra säsongen, anländer förhoppningsvis redan under kvällen till Bratislava och landslaget hoppas att han hinner bli spelklar till mötet med Ryssland på torsdagseftermiddagen.

– Niclas har varit en viktig spelare för oss, som alla andra. Isak får komma in och göra det han kan för laget och jag tror att det ska gå bra, säger Solberg.

ANNONS

Pandemins konsekvenser har blivit vardagsmat för spelare och ledare. Det menar Solberg och påpekar att enda sättet att hantera plötsliga spelarbortfall är att snabbt anpassa sig till den rådande situationen.

– Jag tycker inte att det påverkar oss så mycket.

Rysk stjärna smittad?

Även Ryssland uppges vara drabbat av pandemin. Vänsternian Sergej Kosorotov sägs vara smittad och satt i karantän. Något Solberg inte kunde bekräfta på onsdagens pressträff.

– Det uttalar jag mig inte om innan det är bekräftat. Det är många rykten som går och rykten kan man inte lita på. Vi förbereder oss som om Kosorotov spelar och så får vi se om han är på planen. Vi förbereder oss på att han är med, säger Solberg.

Han har dock inte emot om Kosorotov testat positivt. Det gör ett starkt Ryssland svagare.

– Han är så klart en viktig spelare, en fantastisk spelare.

Ryssland vann samtliga sina tre matcher i gruppspelet. En motståndare Solberg har stor respekt för.

– Bollskickliga, ett lag som trycker på och släpper boll. De har en stark defensiv och många erfarna spelare. Vi måste hålla oss kompakta. Det är viktigt för oss att få stopp på spelet. Ryssland är ett jämnt och bra handbollslag som har mycket kraft.

ANNONS

Vill se mer tålamod

Handbollslandslaget har hittills inte gått på alla cylindrar i EM. Det finns mer att ta ut. Det här är något Solberg vill se mot Ryssland och framöver i huvudrundan.

– Att vi blir ännu bättre på att dra isär motståndaren och ha lite mer tålamod i anfallet.

Fakta: Sveriges spelprogram i mellanrundan

Torsdag 20 januari: Ryssland (15.30)

Fredag 21 januari: Polen (18.00)

Söndag 23 januari: Tyskland (18.00)

Tisdag 25 januari: Norge (20.30).

Samtliga matcher spelas i Ondrej Nepela arena i Bratislava. Matcherna sänds på TV6 och Viaplay.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS