Alpinstjärnan Mikaela Shiffrin vill inte behöva välja mellan sina 'värderingar' och att 'göra sitt jobb'. Arkivbild.
Alpinstjärnan Mikaela Shiffrin vill inte behöva välja mellan sina "värderingar" och att "göra sitt jobb". Arkivbild. Bild: Marco Trovati/AP/TT

Om OS i Peking: "Solljus det bästa motgiftet"

Allt fler kräver en bojkott av vinter-OS i Peking nästa år. Mary Harvey, vd för organisationen Centret för sport och mänskliga rättigheter, vill ha en större öppenhet från värdlandet.
– Jag tror att solljus är det bästa motgiftet, säger hon.

ANNONS

Kina har bland annat kritiserats för sin behandling av folkgrupperna uigurer och tibetaner samt för situationen i Hongkong.

Men landet har förnekat kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

Mary Harvey, vd för Centret för sport och mänskliga rättigheter, efterfrågar öppenhet från värdlandet.

– I nuläget, med avsaknaden av information, är det svårt att säga (om OS ska arrangeras i landet). Jag tror att solljus är det bästa motgiftet, säger hon.

Harvey säger att idrottsvärlden är mer medveten än någonsin, och att både idrottare och supportrar ställer fler frågor.

– De bryr sig om var produkter de köper är gjorda, de bryr sig om huruvida de kommer att vara säkra eller inte i vissa situationer, eller om de kommer att kunna uttrycka sig fritt. Det är en legitim oro, säger hon.

ANNONS

Bojkott inte rätt

Harvey konstaterar att rösterna för att bojkotta vinterspelen tilltar.

– Människorna som förespråkar det (bojkott) blir mer högljudda, och de vill ha information. De vill ha mer information för att kunna motbevisa sin oro, säger Harvey.

Hon är tidigare landslagsmålvakt i fotboll för USA med ett OS-guld 1996 och tror inte att en bojkott är rätt väg. Hon tycker att Internationella olympiska kommittén (IOK) kan ta en viktig roll när det gäller att upprätthålla de mänskliga rättigheterna i Kina.

Enligt Susanne Lyons, ordföranden i USA:s olympiska och paralympiska kommitté, finns andra verktyg än en bojkott för att markera mot diktaturen i Kina.

– Vi tror inte på att Team USA:s idrottare ska användas som politiska spelpjäser i dessa frågor, sade hon tidigare i april.

Shiffrin kritisk till IOK

Amerikanska alpinstjärnan Mikaela Shiffrin sade i mars att hon inte tyckte det var rimligt att behöva välja mellan sina "värderingar" och att "göra sitt jobb".

Hon uttryckte att IOK borde tänka mer på idrottarnas situation när man väljer arrangör.

– Det känns som att det kan vara mer överväganden när man ska arrangera ett evenemang som är menat att föra världen samman samt skapa hopp och en känsla av fred, på något sätt, sade hon.

– Vissa platser är mer passande än andra.

ANNONS

OS i Peking avgörs 4–20 februari 2022.

Fakta: Människorättsorganisationer kräver bojkott

Över 180 människorättsorganisationerna uppmanade i ett brev i februari länder att bojkotta OS i Peking, som invigs den 4 februari nästa år. Anledningen är upprepade rapporter om hur den kinesiska regimen kränker de mänskliga rättigheterna för flera minoritetsgrupper.

I brevet skrev de att man uppmanar till bojkott för att säkerställa att vinterspelen inte används för att rättfärdiga Kinas övergrepp och brott mot de mänskliga rättigheterna.

Enligt människorättsgrupperna har landet bland annat gradvis avskaffat rättigheterna för den muslimska minoritetsgruppen, uigurerna.

En medlem i organisationen Students for a Free Tibet, en av grupperna bakom brevet, gick så långt som att jämföra Kina som värdnation med när Nazityskland arrangerade OS 1936.

IOK svarade med att en bojkott inte var rätt väg att gå. Ordförande Thomas Bach sade att en bojkott aldrig lett till någonting, utan bara går ut över idrottarna.

En talesperson för Kinas utrikesdepartement sade att OS i Peking kommer att bli "utmärkt". Han uttryckte också att det var oansvarigt av vissa parter att försöka "störa och sabotera" förberedelserna för att "tjäna sina egna politiska syften".

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS