OS-guld till Nils van der Poel

Trollhättan har fått en OS-guldmedaljör. Det blev en riktig rysare men Nils van der Poel höll för trycket och körde hem guldet på 5000 meter i Peking.
– Jag fick för länge sedan ut det jag ville av min idrott, det här är den offentliga peaken, säger Nils van der Poel till Discoveryplus.

ANNONS
|

Ett helt land som förväntar sig ett OS-guld, en enorm press att hantera för en enskild idrottare.

Men inget som rör dig i ryggen om du heter Nils van der Poel.

På söndagsförmiddagen gjorde han vad alla förväntade sig – körde hem OS-guldet på 5000 meter.

LÄS MER:Eufori på Nils moderklubb efter guldet

Riktig rysare

Nils van der Poel hade bästa möjliga utgångsläge i loppet då han gick ut i sista par, tillsammans med Bart Swings, och var väl medveten om vilken tid han var tvungen att slå.

6:09.31.

Med tanke på att hans världsrekord är 6:01.56 så kände nog han, och hela Sverige, att det här med största sannolikhet skulle gå vägen.

ANNONS

Men det blev en riktig rysare.

Nils låg efter Roest under hela loppet och länge såg det ut som att det där självklara OS-guldet skulle försvinna. Men Nils är Nils och på något mirakulöst sätt lyckades han vända och med tiden 6:08.84 fixade han Sveriges andra 0S-guld. Dessutom blev det nytt olympiskt rekord.

– Jag var inte orolig att förlora för jag hade varit okej med det. Men jag började tveka där när varven gick på 29,3 och jag samtidigt vet att jag måste hålla 29,1 för att ta hem det. Och det gör jag inte och jag upplever att jag inte kan hantera det. Jag känner inte att det går långsammare men det gör det. Men det var bara att försöka sänka tiderna och det gick, det är jag glad för, säger Nils van der Poel till Discoveryplus.

Förbundskapten Joel Eriksson om Nils lopp:

– Det var helt sjukt. Han åkte väldigt jämnt men så hade han två varv på 29,3 och då trodde jag att det skulle bli svårt. Men så kom han tillbaka på slutet, det var helt jävla sjukt. Det var verkligen in i det sista, säger Joel Eriksson, förbundskapten, till Discoveryplus.

ANNONS

Favoriterna föll

Tävlingen då?

Jo, Jorrit Bergsman, Davide Ghiotto och Ted-Jan Bloemen, alla tre med bland förhandsfavoriterna, lyckades inte alls prestera och var aldrig ens med i medaljstriden.

Det var egentligen bara Patrick Roest från Nederländerna som kunde hota Nils. Roest, som gick redan i femte par, slog till med tiden 6:09.31, vilket då betydde både ny ledningstid och nytt olympiskt rekord.

Innan dess hade norrmannen Hallgeir Engebråten ledningen på tiden 6:09.88.

Men ingen av dem kunde rå på Nils van der Poel utan de fick nöja sig med en silver- respektive bronsmedalj.

Senast Sverige tog OS-guld i skridskor var 1988, då var det Tomas Gustafsson. 34 år senare är det Nils van der Poel från Trollhättan!

– Det är kul att det här lett så här långt. Men jag fick för länge sen ut det jag ville av min idrott, det roligaste har jag redan fått göra med vänner och tränare. Det här är den offentliga peaken, säger Nils van der Poel till Discoveryplus.

Hemma i Sverige följde Nils pappa Göran van der Poel loppet med spänning.

”Jag är en stolt far och gläds med Nils”, skriver han i ett sms till TTELA.

Texten uppdateras

Följ rapporteringen här:

ANNONS

ANNONS