Lisa Dahlkvist firar efter sin avgörande straff mot USA i OS-turneringen i Brasilien 2016. Arkivbild.
Lisa Dahlkvist firar efter sin avgörande straff mot USA i OS-turneringen i Brasilien 2016. Arkivbild.

OS-hjälten vet hur man sänker USA

Uttåget mot Sverige i OS 2016 sitter fortfarande som en tagg i hjärtat på amerikanska stjärnan Christen Press. Något som gör minnet av den där magiska kvartsfinalen i Brasilia än mer ljuvt för Lisa Dahlkvist.

ANNONS
|

USA är storfavorit när Sverige tar sig an stornationen i den sista gruppspelsmatchen i fotbolls-VM – trots att det blev svensk vinst senast länderna möttes i ett mästerskap.

Så hur gör man för att sänka stornationen? Lisa Dahlkvist har svaret.

- Man måste vara inställd på att springa mycket och lägga ned ett otroligt jobb i försvarsspelet. Dessutom måste man ta vara på de tillfällena som ges i anfallsspelet, våga spela fotboll och inte bara slå bort passningar när man vinner bollen, säger 32-åringen.

ANNONS

Ovan situation

Å ena sidan har hon hunnit vänja sig vid livet utanför det svenska landslaget. Det har ändå hunnit gå nästan två år sedan hon fick beskedet av Peter Gerhardsson att hon inte ingick i den nytillträdde förbundskaptenens framtidsplaner.

Å andra sidan är det en ovan situation så till vida att sommarens mästerskap är det första sedan 2007 (!) där Lisa Dahlkvist inte är en del av Sveriges spelartrupp.

Den värsta besvikelsen har dock lagt sig sedan lång tid tillbaka.

- Det har gått så pass lång tid så på det sättet är det inte längre jobbigt att jag inte är med. Jag har accepterat det, nu är det andra som är där och som gör det väldigt bra. Det är så det är i fotboll. Jag har varit med om så otroligt mycket och fått vara med om massa framgångar som är roliga att blicka tillbaka på. Det känns bra i fotbollssjälen.

"Gåshud när jag berättar"

Samma känsla delade dock inte USA:s Christen Press när det senaste mästerskapsmötet med Sverige kom på tal på onsdagens presskonferens.

ANNONS

- Trots att det har gått tre år sedan den där matchen… man glömmer inte smaken av ett misslyckande, sade stjärnanfallaren bittert om kvartsfinalen i Brasilia där Lisa Dahlkvist avgjorde straffläggningen med matchens sista spark.

Dahlkvist medger att det inte direkt är något som förtar hennes glädje när hon får höra om hur djupt inne amerikanskans besvikelse fortfarande sitter. Snarare tvärtom.

- Det är kul så klart. Det är många som har känslor kring den matchen, både spelare och folk man möter. Bara när någon frågar hur det var att spela den och jag berättar om straffen... då får de jag träffar gåshud på armarna. De minns exakt vad som hände och alla har sin egen historia runt den matchen.

Hon fortsätter:

- Sedan har vissa andra tråkiga minnen och det är ganska skönt att vara på den sidan där man får känna glädje och stolthet över den matchen.

ANNONS

"Skulle tacka ja"

Dahlkvist fick tio år i landslaget, uppleva fem mästerskap – och, inte minst, symbolisera Sveriges OS-succé i Brasilien som slutade med en silvermedalj.

Fler minnen i Blågult än så blir det nog inte.

- Nej, det tror jag inte. Och det känns bra och kul att få följa landslaget på håll i stället. Landslaget känns som ett avslutat kapitel.

TT: Om Peter Gerhardsson ringer och undrar om du vill vara med till höstens EM-kval – vad svarar du då?

- Svårt att säga. Skulle jag prestera bra och de vill ha med mig, och det är ett bra tillfälle för mig i övrigt, så skulle jag såklart tacka ja. Det är ändå landslaget. Men jag ser inte framför mig att de skulle ringa mig.

RÄTTAT: I en tidigare version uppgavs felaktig spelort för OS-kvartsfinalen 2016. Rätt är att matchen spelades i den brasilianska huvudstaden Brasilia.

ANNONS
TT

Fakta: Lisa Dahlkvist

Född: 6 februari 1987 (32 år).

Position: Mittfältare.

Karriär: Karlslund (2004), Kif Örebro (2005), Umeå IK (2006–2009), Göteborg (2010–2011), Tyresö (2012–2014), Avaldsnes (Norge) (2014), Kif Örebro (2015), Paris Saint-Germain (2015–2016), Kif Örebro (2016–2017), Eskilstuna United (2018–).

Landskamper/mål: 132/11.

Mästerskap: Fem (EM 2009, VM 2011, EM 2013, VM 2015, EM 2017).

Familj: Frun Jessica, dottern Penny (tre år) och en nyfödd, sex dagar gammal, ännu ej namngiven dotter.

ANNONS