Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Oskarshamn toppar SHL. Arkivbild. Bild: Claus Meyer / TT
Oskarshamn toppar SHL. Arkivbild. Bild: Claus Meyer / TT

Oskarshamn sensationell serieledare i SHL

Bottentippade nykomlingen i ett tidigt toppmöte hemma mot förra säsongens SM-finalist.
Segern med 3–2 mot Djurgården innebar att Oskarshamn bytte plats med stockholmarna och nu toppar SHL-tabellen.
– En härlig hemmapublik och killarna gjorde ett heroiskt jobb, lyder Oskarshamns tränare Håkan Åhlunds summering av lördagsaftonen.

3 275 åskådare, återigen fullsatt i SHL:s minsta arena, ramade in toppmötet med en hög ljudkuliss kvällen igenom. Djurgården inledde som det aningen bättre laget men fick inte till de längre episoderna i anfallszon. Så småningom flyttade Oskarshamn fram sina positioner.

Tempot på isen var högt och i slutet av den andra perioden bröt även det stora måljublet loss. Tyler Kelleher avslutade en spelvändning på bästa sätt och gjorde 1–0 till Oskarshamn.

Storspel av Williamsson

Djurgården hade då som uppgift att överlista hemmamålvakten Tex Williamsson om man avsåg att fortsätta toppa tabellen. Men 28-årige Williamsson, som gjorde sitt livs tredje SHL-match, agerade som om han aldrig gjort något annat än vaktat kassen i svensk ishockeys finrum.

– Han har fått bra hjälp, men visat ett stort lugn som gett oss en trygghet i vårt spel, säger Håkan Åhlund om Williamssons starka debut i SHL.

– Jag har känt att jag haft det i mig länge och nu fick jag chansen i Oskarshamn, jag har kommit till ett riktigt knegargäng, säger Williamsson med ett leende.

Pontus Netterberg samt Tyler Kelleher, hans andra mål i matchen, utökade hemmalagets ledning till 3–0 och det hela såg klart ut. Men plötsligt vädrade Djurgården morgonluft.

– Killarna kom på, "oj vi ska vara desperata", säger Djurgårdens tränare Robert Ohlsson.

Underskattning?"

Simon Johansson spräckte lagets nolla och med drygt en minut kvar att spela reducerade Patrik Berglund, uppmärksammat nyförvärv från NHL, till 2–3. Målet var Berglunds första för säsongen.

Men Oskarshamn höll undan och lämnade isen som sensationell serieledare efter sina fyra första matcher i finrummet.

– Vi har inte samma spelarbudget som de andra lagen, men vi är ett lag som kör vårt spel i 60 minuter, säger Tex Williamsson.

Nästa omgång innebär lite av upp och nedvända världen i Småland. Betrodda Växjö, jumbo med noll inspelade poäng, bjuder in till derby mot en nederlagstippad nykomling som återfinns i tabellens andra ände.

– Kanske har vissa lag underskattat oss lite? Det är viktigt att vi fått med oss lite poäng i början, alla matcher kommer att vara tuffa för oss, säger Tex Williamsson.

Ola Karlman/TT