Djurgårdens Gustav Wikheim avgjorde derbyt mot Hammarby.
Djurgårdens Gustav Wikheim avgjorde derbyt mot Hammarby. Bild: Staffan Claesson/TT

Ovan derbyhjälte för Djurgården: "Fantastiskt"

Han har haft en tung inledning i Djurgården. Men i 1–0-segern mot Hammarby klev Gustav Wikheim fram och agerade matchhjälte – efter endast tre minuter på planen.
– Det är för sådana här dagar man spelar fotboll, säger Wikheim till Discovery+.

ANNONS

Gustav Wikheim kom till Djurgården inför säsongen men har haft svårt att färga i Stockholmslaget.

Inför derbyt mot Hammarby på Tele2 arena hade han endast startat två matcher och även nu fick han börja vid sidlinjen. Men denna gång var inhoppet av det klart mer lyckosamma slaget.

Den norske 29-åringen hade endast varit på planen i tre minuter när han gav Djurgården ledningen med 1–0 i den 68:e minuten.

Wikheim vann bollen på vänsterkanten, startade en kontring och fortsatte med upp i anfallet. Till slut kom han perfekt placerad i mitten av straffområdet och fick bollen serverad av Emmanuel Banda och kunde skicka in 1–0 – och sitt första mål i Djurgårdens tröja.

ANNONS

– Det är så härligt. Jag är helt utmattad. Jag har drömt om det här så länge, det är helt fantastiskt, säger Wikheim efter 1–0-segern.

Chansrik första halvlek

I den första derbyhalvleken saknades det inte målchanser. Efter en kvarts spel skapade Joel Asoro matchens första rejäla farlighet när han vände bort Edvin Kurtulus, som landslagsdebuterade för Sverige i juni, men Davor Blazevic kunde rädda djurgårdarens avslut.

Djurgården skapade flera lägen men det var Hammarby som hade majoriteten av bollinnehavet. Till slut fick man också ett ypperligt läge i slutet av första halvlek.

Bubacarr Trawally sköt förbi målvakten Jacob Widell Zetterström men Hjalmar Ekdal kom kastandes och stoppade bollen, och på den efterföljande returen kunde Pierre Bengtsson förhindra Gustav Ludwigson från att få in bollen över mållinjen.

Djurgården var nära att ta ledningen direkt efter paus när Rasmus Schüller lyfte bollen i ribban. I stället kom ledningsmålet i den 68:e minuten genom Gustav Wikheim.

Sena ribbträffar

Ett Hammarby i brygga försökte att få ordning på det offensiva maskineriet och var två ribbträffar med mindre än fem minuter kvar från att kvittera.

Men man gick bet och Djurgården vann med 1–0.

– Det är jättestort. De här matcherna betyder mer än tre poäng. Kul för alla djurgårdare att få gå med raka ryggar i veckan, säger Djurgårdstränaren Kim Bergstrand.

ANNONS

Därmed går Djurgården upp på 24 poäng, tre poäng före Hammarby, och på samma antal poäng som den tredje Stockholmsrivalen AIK. Hammarby har dock en match mindre spelad.

Hammarby har nu endast en seger på de sju senaste allsvenska matcherna.

– Vi måste förbättra det. Jag måste ta ansvar för det. Men jag sa till grabbarna att jag tror på dem mer än någonsin. Jag vet hur hårt de jobbar under veckorna. Det är små detaljer, när du tittar på de senaste matcherna har vi varit väldigt nära. Det kommer att komma, men jag tar ansvar, säger Hammarbys tränare Marti Cifuentes.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS