Elvira är friidrottstalangen som vågar drömma stort

Tre guld på ungdoms-SM, seger i Världsungdomsspelen och debut i Grand Prix-sammanhang.
2019 var året då Elvira Tanderud på allvar presenterade sig för friidrotts-Sverige. Nu belönas hon med priset Årets genombrott på Trollhättans idrottsgala.

ANNONS
|

När TTELA-sporten möter upp Elvira Tanderud på Edsborg är det mer eller mindre storm ute och regnet piskar mot löparbanorna.

Så såg det inte ut ett halvår tidigare.

LÄS MER:Madelenes comeback en riktig trepoängare

Den 9 augusti 2019 var himlen klarblå och Edsborgs löparbanor låg soldränkta när Elvira Tanderud förberedde sig för finalen på 80 meter. Några sekunder senare sprang hon först av alla över mållinjen och bärgade ett USM-guld inför hemmapubliken.

– Det här betyder väldigt mycket, det är inte många som får vara med om ett mästerskap på hemmaplan, sa Tanderud till TTELA efter loppet.

Elvira Tanderud vann SM-guld på 80 meter när ungdoms-SM avgjordes på Edsborg i somras.
Elvira Tanderud vann SM-guld på 80 meter när ungdoms-SM avgjordes på Edsborg i somras. Bild: Christian Flodin

Segern var inte oväntad. Elvira var storfavorit efter att några månader tidigare ha sprungit hem två guld, på 60 och 200 meter, när inomhus-USM avgjordes i Västerås.

ANNONS

LÄS MER:Elviras SM-guld krönte första dagen på USM

LÄS MER:Efter guldet siktar Elvira Tanderud mot EM

USM-brons, seger i Världsungdomsspelen och debut på en Grand Prix-tävling, där Elvira i konkurrens med seniorer slutade femma i A-finalen, var ytterligare några av alla framgångar Elvira nådde under 2019.

– Jag har sett GP-tävlingar på tv och tyckt att var häftigt. Det var väldigt lärorikt att får vara med där men jag rankar SM-gulden högst. Även Världsungdomsspelen på Ullevi där jag vann 80 meter och kom trea på 300 meter var väldigt roligt, säger hon.

Elvira har i flera år varit en stor talang i friidrott i allmänhet och sprint i synnerhet.

– Sedan jag fyllde 14 år har jag nästan vunnit allt jag ställt upp i. Det är hård träning som ligger bakom. Jag har utvecklats väldigt mycket de senaste åren, det handlar nog om att jag är väldigt träningsvillig. Jag har mina mål och dem kämpar jag hårt för att nå. Sedan tycker jag det är väldigt roligt att träna med, säger hon.

Älskade friidrott från start

Vägen till framgångarna började i Trollhättans FiK när Elvira var åtta år gammal.

– Jag har alltid fått höra att jag har ett bra löpsteg och att jag är snabb, därför bestämde jag mig för att testa friidrott.

Elvira Tanderud

Ålder: 16 år.

Bor: Egnahem.

Familj: Mamma, pappa och lillebror.

Gör: Går i nionde klass på Stavreskolan och är en lovande sprinter.

Hon fastnade direkt.

ANNONS

– Jag började träna friidrott på sommaren och gjorde min första tävling redan på hösten, det var klubbens egen tävling Lilla McDonaldsspelen. Efter det har jag bara fortsatt att tävla för jag tycker det är så roligt, säger Elvira.

Och många tävlingar har det blivit under årens lopp, några lite mer minnesvärda.

– När jag gick i fyran och femma anordnades Stadsmästerskapen här på Edsborg. Alla skolor i Trollhättan var där och det var alltid så god stämning. Jag minns upploppet på 400 meter extra tydligt, det var massor av människor uppe på läktaren som hejade på genom att slå på reklamskyltarna, det var väldigt häftigt.

Elvira vann såklart tävlingen och har sedan fortsatt att vinna. Hennes senaste seger kom för några veckor sedan då hon, i överlägsen stil, sprang hem segern på 60 meter och därmed tog sitt fjärde USM-guld.

Oklart tävlingsår 2020

Hur resten av tävlingsåret 2020 blir är av kända anledningar dock oklart. Ett av Elviras stora mål för året var ungdoms-EM i Italien i juli, men den tävlingen är inställd.

– Nu får mina mål bli ungdoms-SM och Finnkampen för ungdomar i stället. Förhoppningsvis kommer de genomföras, men det vet vi ju inte heller.

ANNONS

När det gäller framtida mål är Elvira inte rädd för att drömma stort.

– Ända sedan jag började med friidrott har mitt mål varit att vara med i OS. Jag vet att det krävs väldigt mycket för att komma dit, men jag tänker att det viktigt att ha stora mål att kämpa för, säger Elvira Tanderud.

Årets genombrott 2019

Vinnare: Elvira Tanderud, Trollhättans FiK.

Motivering: Elviras Tanderuds första säsong som sprinter i USM-sammanhang kunde inte ha börjat bättre. Guld inomhus på både 60 och 200 meter samt samma valör utomhus på 80 meter och brons på 300 meter i Trollhättan. På 23 starter i flickor 15 under 2019 tog Elvira 19 segrar, tre andraplatser och en tredje. Elvira har därtill i allra högsta grad med fyra individuella segrar av fyra lika många möjliga bidragit till TFiK:s damlags avancemang i seriesystemet. Sedan hösten 2019 ingår Elvira i sprinttränaren och göteborgaren Anders Palmqvists elitgrupp.

Övriga finalister var Ellen Nilsson, Sandvikens AIK, och Bleron Ademi, Kumgang Taekwondo Trollhättan.

ANNONS