Andreas Palicka efter segern mot Egypten.
Andreas Palicka efter segern mot Egypten. Bild: Anders Wiklund/TT

Palicka hjälte igen: "Känslan är fantastisk"

Andreas Palicka, lagkapten och målvakt. Han kan lika gärna skriva dit matchhjälte på visitkortet också.
– Känslan är fantastisk, säger "Palle" efter ännu en magnifik VM-insats.

ANNONS

Sveriges seger mot Egypten, 26–22, säkrade en semifinalplats i handbolls-VM och det var en lycklig men trött Andreas Palicka som till slut kom till den mixade zonen.

Än en gång efter ha tagit på sig rollen som Sveriges stora matchhjälte. Själv pratade han ändå hellre om gruppen efter segern i Tele2 arena.

– Det är för mycket känslor att beskriva, allt vi får vara med om med landslaget på hemmaplan är helt enkelt fantastiskt, säger han.

– Det känns som att vi har gjort ett oerhört starkt mästerskap som grupp, och jag är oerhört stolt att vi står i en semifinal.

ANNONS

Spikade igen

Palicka och Sverige hade en ganska tuff start på matchen, men när Lundapågen spikade igen målet i mer än tio minuter runt pausvilan kopplade Sverige ett rejält grepp om matchen.

– Som i alla andra matcher är första kvarten en enda stor schackmatch, man ser och försöker läsa vad motståndarna gör.

– De fick många lägen från linjen i början, men sen hittade vi rätt höjd i försvarsspelet efter 12–15 minuter. Då fick vi skotten lite bredare och givetvis förenklar det min uppgift.

36-åringen är van att dela på ansvaret i målet under stora mästerskap. Så har även varit fallet nu. Men det går inte att blunda för att Palicka överglänser sina målvaktskollegor Tobias Thulin och Mikael Appelgren och att skåningen – om han orkar – är det rimliga förstavalet både i en semifinal på fredag och i en bronsmatch/final på söndag.

Palicka stod för 13 räddningar mot Egypten och verkar känna sig fräschare i kroppen än vad fallet ibland har varit i tidigare mästerskap.

– Jag spelar det som jag blir tilldelad att spela. Vad gäller kraften är jag inte orolig över huvud taget, säger Paris SG-målvakten inför semin mot Frankrike.

– Nu tillhör vi topp fyra i världen, nu finns det inte tuffare matcher. Nu kommer det handla om marginaler, det gäller att hitta olika nycklar innan och under matchens gång. Vi kommer behöva hitta en del svar på de individuella kvaliteter som Frankrike besitter.

ANNONS

"Ber till gudarna"

Fransmännen lär nog samtidigt sitta och grubbla en hel del på just Andreas Palicka, som har stått i målet i både VM-semin 2021 och EM-semin 2022.

Båda gångerna har han glänst när Sverige har nått final.

Om "Les bleus" behöver oroa sig även för Jim Gottfridsson, handskadad mot Egypten, återstår att se. Spelmotorn åkte direkt efter matchen till sjukhus för att röntga handen.

– Jag hoppas och ber till gudarna – främst för hans skulle och givetvis för vår också – att han blir spelklar på fredag, säger Palicka.

– Annars tycker jag att vi precis som i alla andra motgångar som vi upplever med det här landslaget täcker hålen fantastiskt, Felix (Claar) kom in i stället för Jim och var fantastisk.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS