William Poromaa har testats positivt för covid-19.
William Poromaa har testats positivt för covid-19. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva/AP/TT

Poromaa bröt – har testats positivt för covid

En dålig svenskdag i stort och allra sämst gick det för William Poromaa.
22-åringen bröt herrarnas masstart över 20 kilometer fri stil i finländska Ruka.
Svenske skidstjärnan meddelar att han har testats positivt för covid-19.

ANNONS

Poromaa, som har haft problem med ryggen sedan en rejäl vurpa under Sverigepremiären i Gällivare förra helgen, gav upp söndagens världscuplopp efter drygt 15 kilometers skidåkning.

22-åringen inledde bra och var länge med i klungan. Men ju mer tid det gick desto större problem fick William Poromaa. Beslutet att bryta berodde på en kombination av ryggont och sjukdomskänsla.

– Jag kände inte igen mig själv. Jag kände redan på uppladdningen att det är något som är konstigt. Det var ett tufft beslut att ta, men det är ingen mening att fortsätta om det blir så, säger Poromaa och fortsätter:

– Ryggen är ju dålig, men sedan kommer allt runt omkring. Det kändes inte bra så det var bara att kliva av.

ANNONS

Drabbats av covid: "Bra magkänsla"

Ett par timmar efter loppet meddelar Poromaa på Instagram att han har testats positivt för covid-19.

"Bra magkänsla", skriver svensken.

Det var länge osäkert om William Poromaa skulle komma till start i Ruka. I fredags gjorde ryggen fortfarande ont en vecka efter kraschen i sprinten i Gällivare, där Poromaa hamnade snett i en kurva, fastnade i skyddsnätet och slog en framåtvolt.

Osäker till nästa helg

Det blev ändå två starter, i fredagens sprint och lördagens 10 kilometer klassiskt. Men på söndagen tog han själv beslutet att kliva av.

– Jag vet inte om det är uppladdningen inför det här eller om jag håller på att bli sjuk eller någonting. Jag känner inte igen kroppen över huvud taget. Det känns lite meningslöst att åka när man vet hur det brukar kännas.

– Det känns som att någon sitter med en voodoo-docka och bara trycker massa nålar på mig och att det blir dåligt lite här och var just nu.

Om Poromaa kommer till start i världscupen nästa helg i Gällivare återstår att se.

– Vi får se hur det utvecklar sig. Känslan nu är inte bra. Vi får hoppas att det blir bättre nästa helg.

Norrmannen och doldisen Jan Thomas Jensen vann loppet. Michal Novak, Tjeckien, blev tvåa och Harald Østberg Amundsen trea.

ANNONS

Bästa svensk blev Calle Halfvarsson först på en 18:e-plats.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS