Viktor Claesson, mitten, gjorde ett av Sveriges mål i 2–1-segern hemma mot Rumänien.
Viktor Claesson, mitten, gjorde ett av Sveriges mål i 2–1-segern hemma mot Rumänien.

Positionen spelar ingen roll för Claesson

Till höger eller vänster på mittfältet? Eller som forward? För fotbollslandslagets Viktor Claesson spelar positionen ingen roll.

ANNONS
|

I startelvorna från Sveriges fem senaste tävlingsmatcher har Viktor Claessons spelat på tre olika positioner. Han har utgått från högermittfältet i två matcher, varit forward lika många gånger och vid ett tillfälle har han börjat till vänster på mittfältet.

Svårt att hantera för 27-åringen?

Inte alls.

- Jag har inga problem med det. Jag spelar både forward och ytter – vänster och höger – i klubblaget. Beroende på vilka vi möter och vad tränaren vill ha ut av laget så spelar jag där han tror att det blir bäst. Var jag än spelar ska jag bidra med det som jag är bra på och få fram mina färdigheter, säger Viktor Claesson.

ANNONS

Var är han bäst?

Svaret lär gillas av förbundskapten Janne Andersson.

Men visst måste det ändå finnas en position där Viktor Claessons trivs bäst? Där han helst av allt vill spela och där han känner att spelet flyter på.

Mittfältaren fick själv frågan efter EM-kvalpremiärens 2–1-seger mot Rumänien, en match där han spelade till höger på mittfältet och distinkt satte 2–0-målet i 40:e minuten.

- Det spelar ingen roll. Det är från match till match vad som passar. Jag har spelat mer på kanten än som forward, så jag känner mig mer hemma på kanten men vi kan möta lag där det passar bättre att spela forward.

TT: Var får du ut mest av ditt spel?

- Det beror på vem du frågar. Det är svårt att säga, jag har spelat mest ute på vänsterkanten i klubblaget, där är jag kanske mest hemma. Men jag tycker att det kändes bra till höger senast och det kändes bra som forward i förra samlingen.

ANNONS

"Fri roll"

Med andra ord spelar det ingen roll var Andersson väljer att spela Claesson.

- Får jag en roll till höger eller som forward ska jag göra det bästa i den rollen och jag fokuserar inte på var jag skulle ha kunnat spela, utan jag fokuserar på vad jag kan bidra med i den rollen, säger han.

- Janne och tränarna vet vad jag har för kvaliteter och det är inte att slicka linjen eller ligga i boxen för att nicka in den. Även om jag är uppsatt till höger eller vänster så har jag en ganska fri roll offensivt, och det gillar jag.

Om han spelar till höger, vänster eller som forward mot Norge är därmed inget som han funderar på. Just nu handlar tiden i stället om att förbereda sig till tisdagens bortamöte med Norge.

ANNONS

- Det ser väldigt bra ut om vi vinner den här matchen. Då har vi verkligen kopplat greppet om andraplatsen om man antar att Spanien är nummer ett.

TT

ANNONS